Kad glava zaboli od mesečnih muka…

Neugodnosti koje prate mesečni ciklus večita su tema ženskih razgovora. Ršum izazvan naletima hormona uvek će opravdati duge seanse kafenisanja sa prijateljicama, na kojima smo više nego spremne da „opletemo“ po groznim simptomima PMS-a. I to nije bez razloga – druženje nam daje toliko potrebnu injekciju dobrog raspoloženja, bar dok nas menstrualni grčevi ne prikuju za krevet (ili makar maštanje o njemu).

I koliko god već navikle da „one dane“ provedemo držeći se za stomak, izvestan broj žena taj period pregrmi hvatajući se za – glavu. Iako glavobolju prepoznajemo tek kao deo šarolike lepeze simptoma, u pojedinim slučajevima zbog nje i ona kafa sa prijateljicama postaje krajnje iscrpljujuća.

Naime, procenjuje se da oko 50 procenata žena pati od stanja koje se naziva menstrualna migrena. U poređenju sa „klasičnim“ glavoboljama koje svako od nas povremeno iskusi, ova vrsta bolova specifična je iz nekoliko razloga. Osim što mogu biti do te mere izraženi da umanjuju sposobnost fokusiranja na svakodnevne aktivnosti, oni često duže traju i teže se kontolišu lekovima. U težim slučajevima, napade migrene će pratiti i mučnina, malaksalost, povraćanje i pojačana osetljivost na zvuke, svetlost ili mirise.

Tipovi menstrualnih migrena

Prema učestalosti pojavljivanja i dužine trajanja, menstrualne migrene se mogu svrstati u 2 kategorije:

  • Prvi tip se javlja isključivo za vreme menstruacije. Bolovi uglavnom počinju par dana pred ciklus i traju oko 3 dana nakon početka krvarenja.
  • Drugi tip se javlja nezavisno od faze mesečnog ciklusa. Ujedno je mnogo češći i neugodniji u odnosu na prvi tip, jer glavobolje duže traju i teže ih je ublažiti.

Ono što karakteriše oba tipa menstrualnih migrena, jeste da se povlače i u potpunosti nestaju ulaskom u menopauzu. Takođe, preko 90% žena koje pate od ovog stanja izjavljuje da glavobolje gotovo potpuno prestaju za vreme trudnoće.

Da bi odredile o kom tipu menstrualne migrene je reč, savet ženama je da započnu sa redovnim beleženjem njihove učestalosti, intenziteta i dužine trajanja. Ukoliko se one poklapaju sa početkom menstruacije, poseta ginekologu je najsigurnije rešenje za utvrđivanje njihovog pravog uzroka.

U kakvoj su vezi menstruacija i glabobolja?

Kao i kod svih ostalih simptoma PMS-a, glavna uloga u nastanku menstrualnih migrena pripisuje se oscilacijama u nivoima hormona. U ovom slučaju, bol može biti uzrokovan ili naglim padom, ili hronično povišenim nivoom estrogena. Za razliku od žena koje pate od različitih poremećaja ciklusa, one kojima je glavobolja predstavlja najizraženiju tegobu uglavnom nemaju probleme sa narušenom hormonskom ravnotežom. U njihovom slučaju radi se o pojačanoj osetljivosti na uobičajene hormonske promene, ali se smatra da na tu osetljivost utiču snižene vrednosti endorfina u krvi. Ovaj važan neurotransmiter ima ulogu u prirodnoj kontroli osećaja bola. Samim tim, njegov nedostatak se povezuje sa nemogućnošću smanjenja bolova, a bez njegove „pomoći“ često ni lekovi ne postižu zadovoljavajući efekat.

Stoga je i poseta lekaru najsigurniji način da se utvrdi da li su glavobolje posledica osetljivosti na hormonske promene. Razlog više za konsultaciju sa ginekologom je i mogućnost pojave menstrualnih migrena usled upotrebe kontraceptivnih pilula. Kako je reakcije organizma na hormonske preparate ponekad nemoguće u potpunosti predvideti, kod pojedinih žena će biti potrebno pokušati sa primenom drugačijeg kontraceptivnog sredstva.

Isto tako, napade glavobolja mogu uzrokovati i nezdrave životne navike, te se među glavnim „osumnjičenima“ nalaze dehidracija, glad, prekomeran unos alkohola, stres i poremećaji ritma spavanja. Žene koje su inače sklone glavoboljama primetiće da se one pogoršavaju i u zavisnosti od vrste namirnica koje konzumiraju. Na primer, rast nivoa masnih kiselina u krvi nakon unosa masne hrane, kao i prekomerna upotreba soli, utiču na širenje krvnih sudova u mozgu. Jedinjenje pod nazivom tiramin, koga najviše ima u crnom grožđu, kupusu, kvascu, crnom vinu, čokoladi i fermentisanim sirevima, izazvaće porast krvnog pritiska. Pošto se obe ove pojave vezuju za nastanak glavobolja, unos „kritičnih“ namirnica biće dovoljan okidač kod žena sa pojačanom osetljivošću na određenu vrstu hrane.

Kako se boriti protiv upornog bola

Posezanje za aspirinima, paracetamolima, brufenima ili kafetinima većini od nas predstavlja prvu liniju odbrane od upornih glavobolja. Kod blažih oblika menstrualne migrene, upotreba analgetika često je dovoljna za ublažavanje simptoma. Kada su bolovi jačeg intenziteta i duže traju, mogu se prepisati analgetici koji se izdaju isključivo uz lekarski recept – posebno ukoliko se radi o lekovima koji se koriste u terapiji epilepsije (na primer, Topiramat ili Na-Valporat).

S obzirom na uticaj manjka estrogena na pojavu menstrualnih migrena, simptome bi mogle regulisati i dodatne doze ovog hormona. Ženama se savetuje i da koriguju ishranu, jer u suzbijanju glavobolja često pomaže i odabir zdravih namirnica.

O tome svedoče i istraživanja koja pokazuju da konzumiranje određene vrste ribe (sardina, losos, skuša i tunjevina), kao i preparata na bazi ribljeg ulja, može značajno ublažiti intenzitet bolova u glavi. Zbog prirodnog analgetskog dejstva preporučuje se i upotreba đumbira, dok će u slučaju glavobolja izazvanih dehidracijom ćelija moždanih tkiva jedan od najboljih saveznika biti – obična voda.

A ukoliko je uzrokovana hroničnim nedostatkom važnih nutrijenata, lečenje menstrualne migrene ponekad će zahtevati i upotrebu prirodnih dodataka ishrani. Naime, dešava se da je, usled nedovoljnog unosa magnezijuma, dotok krvi u mozak oslabljen, zbog čega dolazi i do pada šećera u krvi. Stoga će suplementi ovog minerala, kao i redovno konzumiranje namirnica koje ga sadrže (mahunarke, zeleno lisnato povrće, semenke, integralne žitarice i koštunjavi plodovi voća) takođe biti dobra podrška u borbi protiv upornih menstrualnih glavobolja.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *