Menopauza

By Leave a comment

Menopauza označa kraj generativnog doba žene. Iako nije bolest, menopauza može imati veliki uticaj na  i fizički i psihološki aspekt kvaliteta života kod žena.

Menopauza je zapravo poslednja menstruacija u životu žene. Ona se javalja u proseku oko 50-e godine života mada samo menopauze pre 40-e godine smatramo preranom menopauzom. Poslednjoj menstruaciji prethodi period perimenopauze koje karakterišu nepravilne menstruacije i koji može trajati mesecima, čak i godinama. Nakon poslednje menstruacije (menopauze) sledi period postmenopauze (klimakterijum).

Žene tokom ovog perioda peri menopauze mogu da iskuse simptome napada vrućine (valunge), noćno preznojavanje, promene raspoloženja, suvoća kože i sluznica, poremećaj spavanja, glavobolje, osećaj nadutosti i drugo. Većina navedenih simptoma posledica je smanjenja nivoa ženskog polnog hormona estrogena usled gašenja funkcije jajnika.

Iako (peri)menopauza nije bolest, promene fizičkog i psihičkog stanja mogu značajno smanjiti kvalitet života žene. Pored redovne upotrebe peruanske make za menopauzu, ima još načina na koji se mogu ove tegobe smanjiti:

Valunzi

Obratite pažnju šta izaziva valunge – da li je to alkohol, kafa, stres. Kod svake žene je drugačije, ali uglavnom se mogu utvrditi faktori koji dovode do (češće) pojave napada vrućine. Napadi vrućine tokom noći mogu se ublaziti hlađenjem jastuka – stavite paket smrznutog povrća ispod jastuka i okrećite jastuk tako da vam tokom noći glava bude na hladnijoj strani. Zvuči blesavo ali deluje, kažu žene koje su probale. Stavite mali ventilator pored kreveta i pokrijte se sa više tanjih frotira pre nego sa jorganom.

Nesanica

Ima puno načina na koji se možete boriti protiv nesanice – joga, meditacija, tai či vam mogu pomoći da se opustite. Ne vežbajte bar 3h pre vremena za spavanja kako bi legli opušteni. Toplo mleko će vas uljuljkati u miran san, a alkohol će učiniti baš obrnuto.

 Glavobolje

Ako inače patite od migrena one se mogu pogoršati tokom perimenopauze. Slično kao sa valunzima, žena može da identifikuje faktor koji izaziva migrene – bilo da je to stres, fizički ili psihički napor, hrana ili piće. Nedostatak sna i glad su takođe česti uzorčnici glavobolja.

Menopauza je veliki događaj u životu žene. Ona predstavlja kraj jednog perioda kada je žena mogla postane majka što je za mnoge smisao ženskog života. Zato je menopauza velika promena kada se žena često prvi put susreće sa prvim znakovima starenja.  Sa druge strane, ovo je period kada žena obično dostiže svoj profesionalni vrhunac i  kada može više da se posveti sebi. Ovo može biti period kad žena može uraditi puno za sebe u smislu prevencije bolesti, naročito bolesti srca i krvnih sudova i osteoporoze. Vežbajte i jedite ispravno – posvetite se sebi, zaslužujete to!

Leave a Reply

Your email address will not be published.