spermatozoid-neplodnost

Muški sterilitet – simptomi, lečenje i terapija Zlatnom peruanskom makom

Muška neplodnost predstavlja bilo koji zdravstveni problem kod muškarca koji smanjuje šanse da njegova partnerka zatrudni.

Sterilitet ili neplodnost se uglavnom definiše kao nemogućnost para da zatrudni čak i nakon godinu dana nezaštićenih i redovnih seksualnih odnosa. Problem steriliteta pogađa najmanje 180 miliona ljudi širom sveta, a muški faktor značajno doprinosi u oko 50% svih slučajeva neplodnosti, pokazuje istraživanje Nacionalne medicinske biblioteke.

Srećom, postoje mnogobrojni tretmani i procedure koje mogu povećati šanse za začeće, a probleme muškog steriliteta svesti na minimum. Peruanska zlatna maka za muškarce je jedan od njih.

Šta je muška neplodnost?

Neplodnost je problem sa vašim reproduktivnim sistemom koji vas sprečava da oplodite ženu. Ako muškarac i žena više od godinu dana praktikuju nezaštićeni seks, a ne dođe do začeća, onda vi, vaša parnerka ili oboje možda imate problema sa neplodnošću.

Postoje 2 vrste neplodnosti:

 • Primarni sterilitet – kada neko ko nikada nije začeo dete u prošlosti ima poteškoća sa začećem
 • Sekundarni sterilitet – kada neko ko već ima jednog ili više bioloških potomaka ima poteškoća sa ponovnim začećem

Prema broju spermatozoida u jednom mililitru ejakulata imamo podelu na četiri osnovna funkcionalna stanja:

 1. 60-120 miliona u mililitru naziva se normospermija
 2. 20-60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
 3. manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
 4. kada u spermi nema spermatozoida – azoospermija

Simptomi steriliteta kod muškaraca

Glavni znak muške neplodnosti je nemogućnost začeća deteta. U značajnom broju slučajeva, drugi očigledni znakovi i simptomi mogu izostati.

Nasledni poremećaj, hormonska neravnoteža, proširene vene oko testisa ili stanje koje blokira prolazak sperme često mogu biti uzroci problema neplodnosti.

Znakovi i simptomi koje možete primetiti su:

 • Problemi sa seksualnom funkcijom – na primer, poteškoće sa ejakulacijom ili male količine ejakulirane tečnosti, smanjena seksualna želja ili poteškoće u održavanju erekcije (erektilna disfunkcija)
 • Bol, otok ili kvržice u predelu testisa
 • Hronične ili ponavljajuće respiratorne tegobe
 • Problemi sa čulom mirisa
 • Abnormalni rast grudi (ginekomastija)
 • Manjak dlaka na licu ili telu i drugi znaci hromozomskih ili hormonskih nepravilnosti
 • Broj spermatozoida niži od normalnog (manje od 15 miliona spermatozoida po mililitru sperme ili ukupan broj spermatozoida manji od 39 miliona po ejakulatu)

Ipak, mnogo je teže opisati negativne psihološke i emocionalne simptome koje neplodnost ima na parove koji žele da imaju decu.

Osećaj depresije, gubitka, tuge, neadekvatnosti i neuspeha jednako je prisutan i kod muškaraca i kod žena koji neuspešno pokušavaju da dobiju potomstvo.

Glavni uzroci steriliteta kod muškaraca su:

 • prepreke prolazu spermatozoida
 • problemi sa spermom (kao što je nizak broj spermatozoida)
 • funkcionalni problemi (kao što je impotencija)
 • hormonalni problemi.

Medicinski uzroci

Problemi sa muškom neplodnošću mogu biti uzrokovani brojnim zdravstvenim problemima i medicinskim tretmanima.

Varikokela

Otok vena koje dreniraju testis. To je najčešći reverzibilni uzrok muške neplodnosti. Iako je tačan razlog zbog kojeg varikokele izazivaju sterilitet nepoznat, može biti povezan sa abnormalnim protokom krvi. Varikocele dovode do smanjenja količine i kvaliteta sperme.

Azoospermija (odsustvo spermatozoida)

Nepostojanje spermatozoida u ejekulatu. Može biti uzrokovana začepljenjem jajovoda ili testisima koji ne proizvode spermu.

Oligospermija (nizak broj spermatozoida)

Ejakulat nema dovoljno spermatozoida za začeće. Kada je u pitanju oligospermija lečenje može da bude najboljim preparatom na biljnoj bazi – Maca Peruvivan tablete.

Abnormalni oblik

Zdrav spermatozoid ima oblik kao aerodinamični punoglavac. Nenormalno oblikovana sperma može imati problema sa probijanjem omotača ženske jajne ćelije.

Slaba pokretljivost

Zdrav spermatozoid ima rep koji mu pomaže da pliva kroz ženski reproduktivni sistem. Spermatozoidi sa slabom pokretljivošću mogu plivati slabo ili uopšte ne plivaju.

Funkcionalni problemi koji uzrokuju neplodnost kod muškaraca

Funkcionalni problemi koji mogu izazvati ili doprineti muškoj neplodnosti podrazumevaju:

Impotencija

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije neophodne za seksualni odnos.

Nespušteni testis

Stanje kod koga se pre rođenja testis nije spustio u skrotum. U toku fetalnog razvoja testisi se stvaraju u stomaku, da bi se u poslednjim mesecima gestacije spontano spustili u skrotume. U najvećem broju slučajeva, ovo se dešava samo kod jednog testisa, ali kod 10% muškaraca sa ovim stanjem dolazi do toga da oba testisa nisu spuštena u skrotume.

Problemi sa ejakulacijom

Retrogradna (kada sperma uđe u bešiku umesto da izlazi kroz penis) i preuranjena ejakulacija.

Ostalo

 • Problemi sa testisima – uzrokovani povredom, infekcijom ili hemoterapijom.
 • Prostatektomija – neželjeni efekti hirurškog uklanjanja prostate, uključujući neplodnost, impotenciju i inkontinenciju.
 • Određeni poremećaji – multipla skleroza, dijabetes i drugi poremećaji mogu izazvati poteškoće sa erekcijom i ejakulacijom.
 • Seksualno prenosive bolesti – bilo da su u pitanju one najopasnije, ili manje opasne, mogu izazvati sterilitet ako se ne leče, a adekvatna terapija mora se primeniti na oba partnera. Polne bolesti prenose se sa jednog na drugog partnera putem krvi, semene ili vaginalne tečnosti. Seksualno prenosive bolesti imaju veći broj simptoma i mogu neprimetno da budu prisutne godinama, sve dok ih partneri ne otkriju nekom od dijagnostičkih metoda.
 • Antitela – muški imuni sistem stvara antitela koja ometaju aktivnost spermatozoida, kao što je smanjenje sposobnosti sperme da se zakači za jajnu ćeliju partnerke.

Nezdrava životna sredina

Preterano izlaganje određenim negativnim elementima životne sredine kao što su toplota, toksini i hemikalije mogu nepovoljno uticati na proizvodnju sperme ili funkciju spermatozoida.

Specifični uzroci uključuju:

 • Industrijske hemikalije – Produžena izloženost određenim hemikalijama, pesticidima, herbicidima, organskim rastvaračima i materijalima za farbanje može doprineti niskom broju spermatozoida.
 • Izloženost teškim metalima – Izlaganje olovu ili drugim teškim metalima takođe može izazvati neplodnost.
 • Radijacija ili rendgen – Izlaganje zračenju može smanjiti proizvodnju sperme, iako će se često na kraju vratiti u normalu. Sa visokim dozama zračenja, proizvodnja sperme može biti trajno kompromitovana.
 • Pregrevanje testisa – Povišene temperature mogu poremetiti proizvodnju i funkciju spermatozoida. Iako su studije ograničene i neubedljive, česta upotreba saune ili hidromasažne kade može privremeno smanjiti produkciju spermatozoida.
 • Dugo sedenje, tesna odeća ili rad na laptopu tokom dužeg vremenskog perioda takođe mogu povećati temperaturu u skrotumu i tako u manjim razmerama smanjiti proizvodnju sperme. Ipak, ni ovo istraživanje nije konačno.

Zdravlje, način života i ostali faktori rizika

Ostali uzroci i drugi faktori rizika muške neplodnosti podrazumevaju:

 • Upotreba narkotika i lekova – Anabolički steroidi koji se uzimaju da stimulišu snagu i rast mišića mogu uzrokovati smanjenje testisa i smanjenje proizvodnje sperme. Upotreba kokaina ili marihuane takođe može privremeno smanjiti broj i kvalitet vaših spermatozoida.
 • Konzumacija alkohola – Prekomerna upotreba alkohola može smanjiti nivo testosterona, uzrokovati erektilnu disfunkciju i smanjiti produkciju sperme. Oboljenja jetre uzrokovana prekomernim konzumiranjem alkohola takođe mogu dovesti do problema sa neplodnošću kod muškaraca.
 • Pušenje – Muškarci koji konzumiraju duvan mogu imati manji broj spermatozoida od onih koji ne puše. Pasivno pušenje takođe može uticati na sterilitet kod muškaraca.
 • Telesna težina – Gojaznost može narušiti plodnost na nekoliko načina, uključujući direktan uticaj na samu spermu, kao i izazivanje hormonskih promena koje smanjuju plodnost muškaraca.

Sekundarne komplikacije muškog steriliteta

Pod sekundarnim posledicama neplodnosti kod muškaraca podrazumevaju se:

 • Stres i problemi u ljubavnim odnosima kao posledica nemogućnosti ostvarivanja potomstva.
 • Skupe i komplikovane metode veštačke oplodnje.
 • Povećan rizik od raka testisa, melanoma, raka debelog creva i raka prostate.

Procena i dijagnostika muške neplodnosti

Dijagnostika započinje kompletnim fizičkim pregledom kako bi se utvrdilo vaše opšte zdravstveno stanje i identifikovali svi fizički problemi koji mogu uticati na vašu plodnost.

Vaš lekar takođe može da intervjuiše i vas i vašeg partnera o vašim seksualnim navikama.

Ako fizički pregled i istorija ne ukazuju na razlog za vašu nemogućnost da dobijete potomstvo, sledeći korak može biti sprovođenje testova kako bi se identifikovao uzrok steriliteta.

Dijagnostika neplodnosti kod muškaraca može uključivati:

 • Medicinski pregled – uključujući istorijat bolesti.
 • Spermogram (analiza sperme) – uzorak sperme muškarca se analizira u laboratoriji i proverava na abnormalnosti i prisustvo antitela.
 • Testovi krvi – za procenu nivoa hormona.
 • Biopsija testisa – fina igla i mikroskop koriste se za proveru mreže cevčica unutar skrotuma da bi se videlo da li sadrže spermu.
 • Ultrazvučni pregledi – za snimanje reproduktivnih organa, kao što je žlezda prostate.
 • Transrektalni ultrazvuk – Mali, podmazani štapić se ubacuje u vaš rektum i omogućava lekaru da proveri vašu prostatu, te potraži blokade cevi koje prenose spermatozoide.
 • Analiza urina nakon ejakulacije – Sperma u urinu može ukazivati da vaša sperma putuje unazad u bešiku umesto da izlazi van vašeg penisa tokom ejakulacije (retrogradna ejakulacija).
 • Genski testovi – Kada je koncentracija sperme izuzetno niska, može postojati genetski uzrok. Ovo testiranje može biti naloženo da bi se dijagnostikovali različiti urođeni ili nasledni sindromi.

Lečenje neplodnosti kod muškaraca

U velikom broju slučajeva tačan uzrok neplodnosti nije moguće utvrditi. Čak i ako tačan uzrok steriliteta nije jasan, vaš lekar vam može preporučiti tretmane ili procedure koje dovode do začeća.

U slučajevima neplodnosti, preporučuje se i medicinski pregled ženskog partnera.

Postoje dve glavne vrste lečenja neplodnosti:

 • Lekovi
 • Hirurške procedure

Lekovi

 • Peruanska maka – Peruvian Maca podiže nivo plodnosti i povećava šanse za začeće. Zlatna maka za muškarce pospešuje jaču i obilniju ejakulaciju, intezivniji orgazam, snažniju erekciju i jaču želju i energiju za seksualnim odnosom.
 • Hormonska terapija – Hipofiza u mozgu oslobađa hormone zvane gonadotropini, a koji stimulišu testise da proizvode spermu. U malom broju slučajeva, muška neplodnost je uzrokovana nedovoljnim nivoom ovih gonadotropina. Uzimanje ovih hormona kao lekova može povećati proizvodnju sperme.

Hirurške procedure

Postoji nekoliko tipova hirurških procedura koje se mogu koristiti za istraživanje problema steriliteta i pomoć pri rešavanju problema muške neplodnosti.

 • Obrnuta vazektomija – Ova uobičajena i jednostavna procedura je ambulantna operacija. Hirurg ponovo povezuje vaš semenovod, „cev“ u skrotumu kroz koju prolazi vaša sperma. Gledajući semenovod kroz hirurški mikroskop velike snage, hirurg pažljivo spaja krajeve.
 • Vaso-epididimostomija – Blokade u vašim semenovodima se uklanjaju sličnom tehnikom. Vaš semenovod je hirurški podeljen, blokada je uklonjena i krajevi cevi su ponovo povezani. Kada je prvobitna vazektomija obavljena mnogo godina ranije, dodatna blokada se možda formirala u epididimisu, namotanoj cevi koja leži na vašem testisu gde sazrevaju ćelije sperme. Blokada epididimisa takođe može nastati usled infekcije ili povrede. Bez obzira na uzrok, vaš hirurg će rešiti problem tako što će zaobići blokadu epididimisa.
 • Povraćaj sperme – U nekim teškim slučajevima potrebna je biopsija testisa da bi se pronašla sperma.
 • Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida – Veštačke tehnike reprodukcije su napredovale do tačke u kojoj se jedan izolovani spermatozoid može fizički ubrizgati u jajnu ćeliju. Ova procedura, nazvana intracitoplazmatska injekcija sperme, dostupna je čak i za najteže slučajeve muške neplodnosti. Zbog ove tehnike, 90% neplodnih muškaraca ima potencijal da zasnuje svoje genetsko potomstvo.
 • In-vitro oplodnja – Tokom procesa vantelesne oplodnje, jajnici se stimulišu injekcionim lekovima za plodnost kako bi se izazvalo sazrevanje više jajnih ćelija. Kada su jajne ćelije spremne, sakupljaju se jednostavnom procedurom. Oplodnja se postiže izlaganjem jajnih ćelija spermi u posudi za kulturu, ili direktnim ubrizgavanjem spermatozoida u svaku zrelu jajnu ćeliju. Ovaj proces se naziva intracitoplazmatska injekcija sperme (vidi gore). Nakon oplodnje, razvoj embriona se prati u narednih tri do pet dana, a zatim se dva do tri embriona stavljaju u matericu pomoću malog katetera ubačenog kroz grlić materice.

Kada terapija i tretmani ne pomažu

U retkim slučajevima, muški sterilitet se ne može lečiti, a muškarac je definitivno onemogućen da se ostvari kao biološki otac.

Vaš lekar može predložiti da vi i vaš partner razmislite o korišćenju donatorske sperme ili usvajanju deteta.

Prevencija muške neplodnosti

Da biste u što je moguće većoj meri prevenirali sterilitet, izbegavajte:

 • pušenje duvana
 • alkohol
 • rekreativne droge
 • polno prenosive infekcije
 • toplotni stres uzrokovan nošenjem uskog donjeg veša
 • anaboličke steroide

Ako na vašu neplodnost utiču izbori načina života kao što su pušenje i rad sa određenim hemikalijama, možda ćete moći da smanjite rizik. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima o drugim faktorima rizika i šta možete da uradite u vezi sa njima.

Ako je planirano da prolazite kroz proces lečenja raka, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima i informišite se o bankama sperme.

Način života i kućni lekovi

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kod kuće da biste povećali svoje šanse da se ostvarite kao biološki roditelj:

 • Učestalost seksualnog odnosa – Seksualni odnos svaki dan ili svaki drugi dan počevši najmanje pet dana pre ovulacije povećava šanse da partner zatrudni.
 • Vodite seks kada je oplodnja najizglednija. Žena će verovatno zatrudneti tokom ovulacije — što se dešava usred menstrualnog ciklusa, između menstruacija.
 • Izbegavajte upotrebu lubrikanata. Proizvodi kao što su Astroglide ili K-I žele, losioni i pljuvačka mogu poremetiti kretanje i funkciju spermatozoida. Pitajte svog doktora o lubrikantima neškodljivim za spermu.
 • Vodite zdrav način života. Jedite raznovrsnu zdravu hranu, održavajte zdravu težinu, dovoljno spavajte i redovno vežbajte.
 • Izbegavajte stvari koje štete vašem opštem zdravlju. Prestanite ili smanjite upotrebu alkohola, prestanite da pušite i ne koristite narkotike.

Suplementi

Dodaci ishrani koji dokazano imaju pozitivne efekte na povećanje broja i kvaliteta spermatozoida uključuju:

 • Peruanska maka
 • Koenzim K10
 • Kombinacija folne kiseline i cinka
 • L-karnitin
 • Selen
 • Vitamin C
 • Vitamin E

Razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja dijetetskih suplemenata za mušku neplodnost. Neki dodaci ishrani mogu izazvati neželjene efekte ili negativno uticati na terapiju koju uzimate.

Najčešća pitanja o muškom sterilitetu

Kakvi su izgledi za muškarce koji imaju problem sa sterilitetom?

 • Samo zato što imate problema sa neplodnošću, to ne znači da nikada nećete moći da imate svoje dete. Postoje opcije lečenja. Ako radite zajedno sa svojim partnerom i urologom, možete povećati svoje šanse za prirodno začeće.

Može li muška neplodnost proći sama od sebe?

 • Muška neplodnost zahteva lečenje u većini slučajeva.

Kada treba da posetim svog izabranog lekara?

 • Ako vi i vaš partner niste uspeli da zatrudnite nakon godinu dana praktikovanja nezaštićenog seksa, obratite se svom lekaru. Posetite terapeuta ili psihijatra ako se borite sa problemima mentalnog zdravlja.

Koja pitanja treba da postavim svom lekaru o muškoj neplodnosti?

 • Ne ustručavajte se da svom lekaru postavite pitanja o neplodnosti. Neka koja treba razmotriti uključuju:

„Šta je uzrok moje neplodnosti?“

„Da li moj partner treba da se testira?“

„Koji je najbolji tretman za mene?“

Zaključak

Sterilitet je problem koji muči oko 10% muške populacije i niste usamljeni u svojoj borbi.

Zahvaljujući modernim tehnologijama 90% svih neplodnih muškaraca imaju izgledne prilike da se ostvare kao biološki roditelji. Postoje tretmani za uzroke neplodnosti, promene u načinu života koje možete učiniti da biste sprečili sterilitet i postoje operacije i procedure koje treba isprobati.

Peruvian Maca formula je osmišljena, realizovana i proverena od strane stručnih medicinskih lica. Stotine zadovoljnih kupaca tvrde da je peruanska zlatna maka najefikasniji biljni suplement za muškarce na tržištu.