neraspolozena zena

Niste zainteresovani za seks? 8 razloga za nizak libido kod žena

Vaš partner je raspoložen. Možda je čak priredio i prigodnu atmosferu, prigušio svetla, otvorio bocu vina i pustio vašu omiljenu muziku. Mnogo volite svog partnera…

…ali jednostavno niste raspoloženi.

Zapravo, to neraspoloženje prati vas već neko vreme.

Ako se ovaj scenario dešava prečesto, možda imate nizak libido, stanje koje rezultira smanjenim seksualnim nagonom i nezainteresovanošću za odnos ili predigru.

Ali šta uzrokuje nizak libido kod žena i koliko često parovi treba da imaju seks? Istražićemo odgovore na ova pitanja i otkriti kako peruanska zlatna maka za žene može da vam pomogne.

Postoji nekoliko razloga zašto možda niste zainteresovani za seks. Naveli smo neke od njih… Mislite li da se neki od njih može odnositi na vas?

  1. Seksualni problemi

Ako ste imali poteškoća da dostignete orgazam ili vam seksualni odnos uzrokuje bol i nelagodu, to značajno može umanjiti vašu želju za intimom.

Kao rezultat toga, vrlo je izgledno da ćete imati smanjeno interesovanje za seks.

  1. Fizičke bolesti

Ako vas muče određena zdravstvena stanja kao što su artritis, dijabetes, rak ili neurološke bolesti, vaš libido može biti negativno pogođen.

  1. Lekovi

Ako uzimate antidepresive – posebno onu vrstu koja se zove selektivni inhibitori ponovnog uzimanja serotonina – možda ćete primetiti da vaš libido trpi.

  1. Umor

Kada se brinete o deci, zanemoćalim roditeljima ili samo imate napornu radnu nedelju, vaš libido može opasti.

Pored toga, stres može biti glavni uzrok umora. Ako imate problema sa umorom, preporučuje se odlazak kod lekara, jer umor takođe može biti simptom određenih zdravstvenih stanja.

  1. Hormonalne promene

Klimaks ili druge promene u hormonima mogu direktno uticati na to koliko ste zainteresovani za seks. Ove promene mogu takođe transformisati vaginalno tkivo, čineći ga tanjim i suvljim. Rezultat je seksualni odnos koji je neprijatan ili čak bolan.

Žene koje su ušle u menopauzu, kada su nivoi estrogena smanjeni, posebno su izložene riziku od niskog libida.

  1. Trudnoća i dojenje

Vaše telo prolazi kroz mnoge hormonske promene kada ste trudni i dojite.

Postoji nekoliko faktora koji doprinose niskom libidu tokom ovog perioda, uključujući promene u slici tela, umor i izazove brige o novorođenčetu.

  1. Anksioznost ili depresija

Psihološki problemi igraju značajnu ulogu u niskom libidu. Zapravo, iskustvo bilo čega od sledećeg može da ugrozi vaš seksualni život:

  • Pitanja mentalnog zdravlja, uključujući generalizovani anksiozni poremećaj ili kliničku depresiju.
  • Stres, bilo zbog posla ili izazova kod kuće
  • Anksioznost uzrokovana lošom slikom o sopstvenom telu ili niskim samopoštovanjem
  • Prethodna negativna seksualna iskustva
  • Istorija seksualnog ili emocionalnog zlostavljanja

Zdravstveni radnici brinu ne samo o vašem ginekološkom zdravlju, već i o vašim mentalnim problemima. Lekar može da vam pruži informacije i preporuke o profesionalnim terapeutima koji vam mogu pomoći i pružiti rešenja.

  1. Problemi u vezi

Sukobi sa vašim partnerom lako se mogu reflektovati i u spavaćoj sobi. Svaki emotivni par prolazi kroz burne periode i izazove. Možda postoje problemi sa poverenjem ili može biti da vaš partner jednostavno ne razume šta vam pruža zadovoljstvo.

U ovom slučaju, komunikacija je ključ za rešavanje problema. Emocionalna intimnost je, na mnogo načina, jednako važna kao i seksualna intimnost. Ako imate stalne sukobe koje ne možete da rešite, možda biste želeli da razmislite o terapiji u paru kod licenciranog psihologa.

Da li je nedostatak interesovanja za seks normalan?

Seksualni nagon raste i slabi tokom života. Postoji mnogo faktora koji utiču na to koliko smo zainteresovani – ili nezainteresovani – za seks. Ovo može varirati od dodatnog stresa na poslu, problema u vezi, hormonalnih promena ili čak trudnoće. Sve ovo može odrediti koliko ste zainteresovani za seksualne odnose.

Međutim, ako vam nedostatak interesovanja za seks izaziva uznemirenost ili stvara napetost u vašoj vezi, trebalo bi da zakažete sastanak da biste razgovarali o tome kako vam se može pomoći sa vašim niskim libidom. Ovo je zapravo prilično uobičajeno stanje. Otprilike 40 posto žena ima problema sa seksualnom funkcijom – a najčešći seksualni problem je nedostatak interesovanja za odnose.

Koliko često parovi treba da imaju seks?

Seks i intimnost su važni aspekti veze. Međutim, ne postoji jedinstveno pravilo o tome koliko često parovi treba da imaju seks, a učestalost često može da varira u zavisnosti od brojnih faktora.

Ako primećujete da je vaš partner često zainteresovan za seks, a vi niste, preporučujemo vam razgovor sa stručnim licima kako biste utvrdili da li možda imate nizak libido.

Važno je shvatiti da ponekad smanjeno interesovanje za seks može biti posledica hormonalnih promena, stresa, pa čak i bolnog seksa. Razgovor sa stručnim licima može vam pomoći da prevaziđete ove neprijatnosti i rešite osnovni problem.

Kako se leči nizak libido kod žena?

Lečenje niskog libida kod žena zavisi od osnovnog uzroka. U najvećem broju slučajeva prvo se radi pregled karlice kako bi se utvrdilo da li postoje problemi koji mogu uzrokovati nizak libido. U zavisnosti od rezultata tog pregleda, preporučuje se:

  • Hormonska terapija
  • Pregledajte svoje lekove i eventualno izvršite prilagođavanja ako je potrebno
  • Rad sa seksualnim terapeutom ili savetnikom
  • Lekovi koji mogu povećati vaš libido, kao što je Peruanska maka
  • Smanjenje unosa alkohola
  • Eliminišite svaku upotrebu zabranjenih droga — one mogu negativno uticati na vaš seksualni nagon

Nizak seksualni nagon

Može biti neprijatno govoriti o svom seksualnom životu. Ovo su najintimniji detalji vašeg života, a privatnost je veoma važna.

Ne treba da vam bude neprijatno da razgovarate sa nama. Uveravamo vas – problem niskog libida kod žena je mnogo češći nego što mislite i postoje dokazana rešenja koja vam mogu pomoći.

Ne dozvolite da nizak seksualni nagon i dalje utiče na vašu vezu, suočite se sa problemom!