Oligospremija i terapija Zlatnom peruanskom makom

Oligospermija ili oligozoospermija je stanje koje karakteriše nizak nivo spermatozoida. Nedovoljan broj spermatozoida i njihove koncentracije u ejakulatu obično definiše oligospermiju, a možda nećete ni znati da imate problem do trenutka kada poželite da imate decu.

Zapravo, većina muškaraca za oligospermiju sazna upravo u nešto zrelijim godinama, kada pronađu životnog partnera sa kojim požele potomstvo.

Ukoliko ne dođe do željene trudnoće nakon nezaštićenih seksualnih odnosa nakon godinu dana kontinuiranih pokušaja, parovi kreću sa razmišljanjem da li je po sredi možda neki medicinski problem.

Kod muškaraca je provera nivoa spermatozoida prvi korak, a tu postoje različite norme i kalkulacije koje mogu otkriti pravo stanje i stepen do kojeg je eventualna oligospermija uznapredovala.

Broj spermatozoida u ejakulaciji može varirati tokom života. Za plodnost je neophodan određeni nivo zdrave sperme, iako u nekim slučajevima može doći i do izuzetaka.

Kvantitativna klasifikacija spermatozoida urađena je za istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i po njoj za zdrav prosek se smatra sperma sa 15 ili više miliona spermatozoida po mililitru, a sve ispod tog broja spada u oligospermiju.

 • Blaga oligospermija – u mililitru sperme nalazi se od 10 do 15 miliona spermatozoida
 • Umerena oligospermija – u mililitru sperme nalazi se od 5 do 10 miliona spermatozoida
 • Teška oligospermija – u mililitru sperme nalazi se od 0 do 5 miliona spermatozoida

Simptomi i uzroci oligospermije

Kao glavni simptom oligospermije, odnosno niskog broja spermatozoida, smatra se nemogućnost muškarca da oplodi svoju partnerku nakon godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa.

Uzroci oligospermije mogu biti različiti:

 • Smanjen broj spermatozoida
 • Smanjena pokretljivost spermatozoida
 • Nepravilan oblik spermatozoida
 • Problemi sa ejakulacijom

Tu su i drugi uzroci oligospermije, a izdvajaju se:

 • Genetske predispozicije
 • Varikokele
 • Infekcije
 • Korišćenje određenih lekova
 • Preterano izlaganje opasnim hemikalijama
 • Konzumiranje cigareta, droge i alkohola
 • Nezdrava ishrana
 • Pregrevanje testita

Smanjen broj spermatozoida

Kada se u mililitru ejakulata nalazi manje od 15 miliona spermatozoida, takvo stanje dijagnostifikuje se kao oligospermija.

Može biti blaga, umerena i teška, kako je već objašnjeno u gornjem delu teksta.

Smanjena pokretljivost spermatozoida

Smanjena pokretljivost ili potpuna nepokretljivost spermatozoida takođe može uticati na mogućnost oplodnje.

U normalnim uslovima, spermatozoidi na pokretljivosti dobijaju prolaskom kroz epididim ili epididimis, odnosno malu tvorevinu cevastog oblika koja se nalazi na poleđini penisa.

Nepravilan oblik spermatozoida

Nepravilan oblik ili abnormalna morfologija spermatozoida takođe može uticati na oligospermiju. Zdrav spermatozoid izgleda kao punoglavac. Ima glavu, telo i rep.

Zadovoljavajućom normom se smatra kada više od 50 odsto spermatozoida ima normalan oblik. Kada je više od 50 odsto spermatozoida izmenjenog oblika, takvo stanje naziva se teratozoospermia.

Problemi sa ejakulacijom

Dok mnogi muškarci kojima je dijagnostifikovana oligospermija imaju normalnu ejakulaciju, neki problemi sa ejakulacijom mogu uticati na smanjen broj spermatozoida.

Primer takozvane retrogradne ejakulacije je tipičan u ovom slučaju. Do nje dolazi kada sperma umesto da izađe iz vrha penisa odlazi u bešiku.

Genetske predispozicije

Genetska predispozicija ne znači da će po automatizmu muškarac imati problem sa smanjenim brojem spermatozoida. Obično je reč o naslednim, odnosno urođenim promenama u reproduktivnim organima.

Problem može započeti sa enzimima koji su uključeni u proizvodnju spermatozoida, a tu su i X i Y hromozomi, njihove mutacije i poremećaji koji direktno utiču na plodnost.

Varikokele

Proširena vena na testisima muškarca naziva se varikokela. Varikokela sprečava dotok krvi u testise što može dovesti do povećanja temperature u testisima, što dalje može dovesti do redukcije broja spermatozoida.

Oko 40 odsto muškaraca sa smanjenim brojem spermatozoida ili umanjenim kvalitetom sperme ima problem sa varikokelom.

Infekcije

Polne i transmisivne bolesti, ali i ostali virusi mogu dovesti do muške neplodnosti smanjenjem broja spermatozoida ili pogubnim uticajem na njihovu pokretljivost i oblik.

Korišćenje određenih lekova

Među rizične lekove što se tiče oligospermije spadaju beta blokatori, antibiotici, kao i lekovi koji regulišu krvni pritisak.

Izlaganje opasnim hemikalijama

Preterano izlaganje opasnim hemikalijama može negativno doprineti broju spermatozoida.

Udisanje invazivnih sredstava za čišćenje, pesticida ili hemijskih supstanci koje se nalaze u sredstvima koje koristimo, na primer za krečenje zidova.

Konzumiranje cigareta, droge i alkohola

Preterana konzumacija alkohola, strastveno pušenje ili uživanje narkotika može uticati na umanjenu plodnost kod muškaraca.

Redovno konzumiranje marihuane i kokaina takođe može dovesti do redukcije broja spermatozoida.

Nezdrava ishrana

Visoko prerađenu hranu koja u sebi sadrži preterane količine zasićenih masti i šećera pokušajte da izbegavate u širokom luku, odnosno ukoliko bazirate ishranu na brzoj hrani i gaziranim pićima upadate u rizik neplodnosti.

Ukoliko ste svesni da robujete ovakvim lošim navikama, potrudite se da izmenite ishranu i uvedete veće količine voća i povrća.

Pregrevanje testisa

Dugo sedenje, držanje telefona u džepu pantalona, ili naslanjanje laptopa na testise tokom rada ili razonode, pa i nošenje uskih pantalona može dovesti do pregrevanja testisa.

Svako podizanje temperature u testisima negativno utiče na brojnost spermatozoida.

Dijagnostika i testovi za oligospermiju

Vaš odabrani lekar će obaviti sva neophodna ispitivanja uz prethodnu konsultaciju Vaše istorije bolesti. Testovi koje će doktori obaviti uključuju:

 • Analizu i test funkcionalnosti sperme
 • Test urinokulture za proveru retrogradne ejakulacije
 • Snimak Vaših reproduktivnih organa uključujući transrektalni i skrotalni ultrazvuk
 • Test endokrinog sistema za merenje nivoa hormona i potencijalnih poremećaja
 • Test na genetske poremećaje

Tretmani i lečenje

Tretiranje oligospermije može dati plodonosne rezultate. Pod povoljne rezultate podrazumeva se povećanje broja spermatozoida i njihovog kvaliteta.

Operacija

Lečenje varikokela obično uključuje operaciju. Tokom procedure, doktor će zatvoriti proširene vene i dotok krvi preusmeriti kroz druge, zdravije vene.

Menjanje životnih navika i stila života

Zabavljanje i nebriga za zdravlje tokom mladosti već u tridesetim godinama može polako doći na naplatu.

Ukoliko imate problema sa viškom kilograma bez zadrške prionite u proces mršavljenja jer je i to izuzetno bitno u cilju povećanja broja spermatozoida.

Takođe, prestanite da konzumirate drogu, cigarete i alkohol kako biste unapredili njihovu brojnost.

Hormonski tretman

Promenjene životne navike, uz određene lekove i injekcije mogu vratiti hormone u granice normale.

Kada se nivo hormona oporavi i dođe na zdrave granične vrednosti, količina spermatozoida po mililitru ejakulata takođe se može poporaviti i vratiti u normalu.

Pomoć pri reprodukciji i veštačka oplodnja

Ukoliko Vaša partnerka ne može da zatrudni nakon svih provera i pokušaja, uvek se možete odlučiti za veštačku oplodnju i pomoć pri reprodukciji.

Potražite pomoć specijaliste za plodnost kako biste videli koje su mogućnosti pred Vama.

Kako popraviti spermogram

Pored unapređenja životnog stila i navika, u praksi se pokazalo da dodatna suplementacija određenim nutrijensima i biljnim sastojcima može tokom vremena značajno poboljšati spermogram.

Originalne PeruvianMaca tablete sadrže tri glavna sastojka koji dokazano deluju pozitivno na rad reproduktivnog sistema i proces spermatogeneze.

Nakon dva do tri meseca redovne upotrebe PeruvianMaca tableta dolazi do unapređenja svih parametara spermograma: ukupnog broja spermatozoida, pokretljivosti spermatozoida i njihovih morfoloških karakteristika.

Kako povećati pokretljivost i broj spermatozoida

Pored upotrebe u slučajevima oligospermije, PeruvianMaca tablete uspešno se koriste i u slučajevima astenospermije tj. smanjene pokretljivosti spermatozoida.

Kao i kod smanjenog broja spermatozoida, proces lečenja traje oko 70 dana – kolika je i dužina fizioloških procesa vezanih za spermatogenezu u telu muškarca.

PeruvianMaca tablete odnosom kvaliteta i cene daleko nadmašuju slične i srodne preparate za lečenje muške neplodnosti koji su prisutni na našem tržištu.

Najčešća pitanja o oligospremiji

Koja je razlika između oligospermije i azoospermije?

Oligospermija znači da imate merljivu količinu spermatozoida u ejakulatu, ali da su brojke niže od propisanih normi.

Ukoliko imate azoospermiju, to znači da nema tragova spermatozoida u ejakulatu.

Nizak broj spermatozoida je značajan faktor neplodnosti kod muškaraca. Neplodnost je moguća kada neuspešno pokušavate da oplodite partnerku u periodu od godinu dana. To podrazumeva da ste u periodu od najmanje godinu dana imali redovan seks bez korišćenja zaštite ili kontraceptivnih sredstava.

Koliko je česta oligospermija?

Istraživači nisu sigurni koliko ljudi ima oligospermiju. Oligospermija se uglavnom ne može dijagnostifikovati do trenutka kada se parovi odluče na potomstvo i bezuspšeno pokušavaju da začnu.

Otprilike se procenjuje da je na svetu oko 180 miliona parova koji se bore sa neplodnošću.

Neplodnost kod muškaraca predstavlja otprilike polovinu svih problema neplodnosti (lekari i zdravstveni radnici to nazivaju muški sterilitet ili neplodnost muškog faktora).

Ova polovina, odnosno ovih 50 odsto uključuje kako one slučajeve gde je neplodnost muškarca jedini problem za začeće, tako i one slučajeve u kojima postoje obostrani problemi neplodnosti, i kod muškog i kod ženskog faktora.

Koliko traje oligospermija?

Odgovor na ovo pitanje umnogome zavisi od uzroka zbog kojeg je oligospermija nastala. Moguće je povratiti broj spermatozoida ukoliko se uzrok eliminiše ili se zaustavi njegovo delovanje.

Primer je prestanak uzimanja određenih lekova ili aktivnosti koje dovode do zagrevanja testisa.

Neke uzroke nećete biti u stanju da predupredite i utičete na njih, poput onih koji se tiču genetskih predispozicija.

Oligospermija nije smrtonosna, niti je stanje koje Vas može ometati u svakodnevnim aktivnostima.

Kada posetiti lekara zbog manjeg broja spermatozoida?

Verovatno nećete sami znati da imate manjak spermatozoida. To nije nešto što možete da osetite. Prvi znak je uglavnom onda kada ne možete da oplodite partnerku, ukoliko pokušavate bez zaštita, u periodu od najmanje godinu dana.

Najverovatnije je da ćete pomoć lekara potražiti upravo tada, kako bi se utvrdilo koji je razlog zbog kojeg ne može doći do začeća.

Da imate oligospermiju možete saznati tek nakon obavljenih testiranja.

Iskustva

Duži niz godina i moj suprug i ja koristmo Peruvian macu i primetili smo da od ovog proizvoda imamo pozitivne efekte. Za 6 meseci je kod mog supruga doprinela boljem kvalititetu sperme kao i čini mi se mnogo boljem raspoloženju. U svakom slučaju Peruvian Maca je za svaku preporuku!

Sve pohvale i srdačan pozdrav od LJILJE!

Pijem Peruvian macu oko tri meseca i za to vreme sam uradio tri spermograma. Prvi je bio katastrofalan (gotovo da nije bilo spermatozoida, a o pokretljivosti da nepricam.) Drugi malo bolji a, treći koji sam radio prosle nedelje sasvim solidan (broj i količina sperme dobri) samo treba da se popravi jos malo pokretljivost. pa me zanima dali i koliko dugo da nastavim sa terapijom? Veliki pozdrav i hvala unapred..

I. MALEŠEV

Zdravo, pisem iz Makedonije, Skoplja. Zovem se Suad imam 34 godine, a supruga 33. Imali smo to zadovoljstvo da koristimo vas proizvod. Mi smo vec 8 godina u braku bili smo kod raznih lekara gde je konstatirano da je sve u redu ali nismo imali dece. Dok jednog dana nismo doznali za vase tablete. Kupili smo ih i koristili 2 meseca. Nakon toga moja supruga je osetila da treba otici na kontrolu jer je test pokazao da je trudna, sto su i doktori konstatirali – da je zaista trudna oko mesec i po! Zaista smo vam zahvalni na ovaj efikasan proizvod.

SUAD, Skoplje

Pre svega zelimo da Vam se zahvalimo jer smo suprug i ja nakon koriscenja tableta tokom samo dva meseca upravo saznali da sam u drugom stanju, a dve i po godine nisam mogla da ostanem trudna. A zelim da Vas pitam nesto, mi smo ne znajuci da sam u drugom stanju kupili nove 4 kutije i zanima nas da li postoji neka sansa za vracanje jer nemamo kome da ih damo a novac bi nam sada znacio. Hvala,

ANĐELA STOJOVIĆ

Zaključak

Oligospermija je problem mnogih parova koji žele da se ostvare u ulozi roditelja. Ona se odnosi pre svega na smanjen broj spermatozoida, a sve ispod 15 miliona spermatozoida na mililitar ejakulat smatra se oligospermijom.

Oligospermija je jedan od glavnih razloga neplodnosti, ali postoje proizvodi koji su namenjeni upravo rešavanju ovakvih problema.

Ponosno predstavljamo Peruansku zlatnu maku, preparat koji će Vam uz samo jednu tabletu dnevno pomoći u ostvarenju najvećih želja.

Jedna tableta dnevno Peruanske zlatne make, osnažuje seksualnu želju, podiže nivo potencije, povećava broj i kvalitet spermatozoida i pojačava ejakulaciju.

Zlatna maka predstavlja formulu koja je osmišljena, proverena i realizovana od strane stručnih medicinskih lica.

Zadovoljni korisnici potvrđuju naše tvrdnje da je reč o najboljem biljnom suplementu za muškarce koji postoji na domaćem tržištu.

Medicinski potkrepljeno i bezbedno povratite svoj libido, osetite svoju muškost i uživajte u rezultatima koje Vam garantujemo.