Prepoznajte dobrog ginekologa

Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, jedna od najvažnijih odluka sa kojom se svaka žena susreće vezana je za pronalaženje dobrog ginekologa. Njegova uloga, osim prevencije i lečenja raznih poremećaja i oboljenja, je i da vodi trudnoću i brine o tome da buduća majka na svet donesete zdravu bebu.

Bez obzira na to da li se radi o prvom odlasku na pregled ili promeni lekara, važno je da naše zdravlje poverimo stručnjaku u koga imamo poverenja. Nekada to nije lak zadatak, te se dešava da ponekad odlažemo preventivne preglede i redovne odlaske na kontrolu.

Nije mali broj žena koje se osećaju nelagodno kada sa nekim treba da podele brigu o svom intimnom zdravlju. Iako je ginekolog neko u koga bi trebalo da imate poverenja, verovatno poznajete bar nekoliko žena koje su imale neprijatna iskustva. Dešava se da žene naiđu na nedovoljno stručnog lekara, ili on ne ume na pravi način da priđe pacijentkinji.

Najvažnije osobine koje bi dobar ginekolog trebalo da ima

Da bismo izbegle moguće neprijatnosti, najčešće tražimo savete na internetu ili se konsultujemo sa osobama od poverenja među porodicom i prijateljima. Međutim, majka, sestra ili najbolja prijateljica ipak nemaju potrebnu stručnost da bi nam pomogle ili nas razuverile, pogotovo ako se suočavamo sa nekim konkretnim problemom. Osim toga, treba imati u vidu i da svakoj ženi odgovara drugačiji pristup. Dakle, ginekolog koji odgovara našoj prijateljici možda neće odgovarati i nama.

Ovo pogotovo važi u slučaju planiranja i održavanja trudnoće. Redovni ginekološki pregledi su od ključnog značaja za zdravlje bebe i majke, a ginekolog je tu da nam pomogne da se eventualni problemi uoče i otklone na vreme.

Evo kako najbolje da odredite da li vam ginekolog u potpunosti odgovara:

Osećate se dovoljno opušteno da ga pitate sve što vas zanima.

Dobar ginekolog će vam dati sve potrebne savete i, uz stručnost i profesionalnost, od njega možete da očekujete i da će se prema vama odnositi sa poštovanjem. Ukoliko sa svojim ginekologom imate dobar odnos, bez problema ćete prihvatiti njegove dobronamerne kritike, kao i savet kako da postupite a da to bude najbolje za vaše reproduktivno zdravlje.

Zapamtite da diplome, popularnost i tuđe preporuke mogu dosta reći o lekaru, ali najvažnije je da se vi u kontaktu sa njim osećate prijatno.

Ordinacija je čista, uredna i opremljena.

Ginekolog kome je stalo da se njegove pacijentkinje dobro osećaju u njegovoj ordinaciji, uvek će voditi računa o ovakvim stvarima. Čista prostorija, sterilizovana oprema koja se koristi prilikom pregleda i ljubazno medicinsko osoblje trebalo bi da se podrazumevaju.

To je zapravo i prvo što ćete primetiti kada uđete u ginekološku ordinaciju. Izgled prostorije u kojoj treba da obavite predlog jedan je od presudnih pokazatelja da li možete verovati vašem lekaru, a ne treba pominjati da ćete se u urednoj ordinaciji osećati opuštenije i sigurnije.

Dobar ginekolog vodiće računa i o preventivi.

Reputacija i bogato iskustvo spadaju u ključne osobine na osnovu kojih se većina žena odlučuje da određenom ginekologu poveri brigu o svom reproduktivnom zdravlju. Bez obzira na veliki broj pacijenata i eventualni duži period čekanja na pregled, „popularni“ ginekolozi nam ulivaju poverenje, posebno kada se susretnemo sa nekim akutnim ili hroničnim problemom.

Iako preporuke poput „on/ona je najbolji“ ili „svi idu kod njega/nje“ u velikoj meri mogu uticati na naš izbor, dobrog ginekologa ćete prepoznati i po tome što vodi računa o prevenciji. Iako trenutno možda nemate nikakvih tegoba, vaš lekar će vam dati korisne savete kako da očuvate svoje reproduktivno zdravlje.

Ginekolog vas pažljivo sluša i na vaša pitanja odgovara jasno, precizno i potpuno.

Još jedna odlika dobrog ginekologa jeste i ta što će vas pažljivo saslušati. Njegovo aktivno učestvovanje u razgovoru govori vam da mu je stalo do vas i vašeg zdravlja. Na taj način će biti u mogućnosti da otkloni i moguće nedoumice koje imate, što je izuzetno važno i zbog izbegavanja mogućih grešaka u lečenju.

Uz sve to dobar ginekolog će vam objasniti i proceduru pregleda na način koji ćete razumeti, a biće pažljiv i pri samom pregledu.

Sve ove informacije znatno će vam olakšati izbor ginekologa. Ukoliko naiđete na lekara koji vam iz bilo kog razloga ne odgovara, imate potpuno pravo da potražite drugog – i tako sve dok ne pronađete „onog pravog“. Slobodno istražujte i postavljajte pitanja, a ako niste potpuno sigurne u svoj izbor, ne ustručavajte se da tražite dalje.

Kada pronađete ginekologa koji vam u svemu odgovara, najvažnije je ne zanemarivati preglede. Čak i jedna kontrola može sprečiti ozbiljnije zdravstvene probleme i situacije u kojima biste morale odlaziti kod lekara i češće nego što biste to želele. Pored toga, redovni pregledi će u velikoj meri smanjiti mogućnost razvoja stanja povezanih sa sterilitetom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *