Kako nam hormoni pomažu

Do sada ste verovatno nebrojeno puta čule da neko kaže: „Ma, drmaju je hormoni“ ili „Za to su sve hormoni krivi“. Ove fraze uglavnom vezujemo za neugodan uticaj hormona na zdravlje žene. Svakako da u slučajevima ozbiljnijeg hormonskog disbalansa nema mesta za šalu, ali kada se radi o njihovom prirodnom delovanju na menstrualni ciklus ili trudnoću, i same smo svesne koliko je ova opaska tačna.

Zato i nije potrebno mnogo objašnjavati njeno značenje, pošto ga žene i te kako razumeju (i osećaju). U svemu tome, sklone smo da zaboravimo na pozitivne uticaje reproduktivnih hormona. Zato je dobro da se ponekad podsetimo zbog čega su oni dobri za nas i na koji način čuvaju naše zdravlje.

Kao najvažniji polni hormoni izdvajaju se:

  1. FSH (folikulostimulirajući) i LH (lutenizirajući) hormon
  2. Estrogen
  3. Progesteron
  4. Testosteron i DHEA (dehidroepiandrosteron)

A evo i onoga što oni čine za naš organizam.

  1. Lepota zaista dolazi iznutra

Dva veoma važna polna hormona (FSH – folikulostimulirajući, i LH – lutenizirajući) u najširem smislu prvenstveno stimulišu stvaranje estrogena i progesterona i utiču na proces ovulacije. Pored toga što su odgovorni za sazrevanje folikula u jajnicima, možemo im pripisati još nekoliko zasluga.

Verovatno ste primetile da vam ljudi ponekad govore kako posebno dobro izgledate i delujete srećno i opušteno. Za ovakve komplimente, između ostalog, zaslužan je FSH hormon, čije lučenje je najjače između 1. i 7. dana ciklusa. Priznaćete, nakon „onih“ nekoliko dana, lepe reči na račun vašeg izgleda izmamiće vam osmeh na lice.

Osim što će savršeno upotpuniti vaš izgled, FSH hormon umanjuje nivo stresa, tako da ćete se osećati smirenije. Uz manje nervoze, bićete u mogućnosti i bolje da se koncentrišete.

Zato su ovi dani ciklusa povoljni za završavanje dosadnih radnih obaveza, odlazak u kupovinu ili druženje. Pored izlazaka sa prijateljima, isplanirajte i zajedničke trenutke sa partnerom. Na to će vas podstaći i LH hormon – pokretač ovulacije i seksualne želje.

  1. Čuvar zdravlja i dodatak dobrom izgledu

Jedan od najvažnijih polnih hormona svakako je estrogen, koji se luči u jajnicima, nadbubrežnim žlezdama i masnim ćelijama u telu. Kada govorimo o reproduktivnom zdravlju, estrogen ima ulogu u regeneraciji sluzokože materice nakon menstruacije. Istovremeno, ovaj hormon doprinosi elastičnosti grlića materice, što utiče na lakši prolazak spermatozoida.

Sve se ovo dešava između 7. i 14. dana ciklusa, kada je nivo estrogena u telu najviši. Međutim, reproduktivni organi nisu jedini na koje estrogen pozitivno utiče. On štiti srce i krvne sudove, a podstiče i izgradnju koštane mase. Obnavljajuća svojstva estrogena učiniće i da izgledamo mlađe.

Primetićete da vam je koža glatka i zategnuta, da ste dobro raspoložene i osećate kao da pucate od zdravlja. Ovaj osećaj svakako će se odraziti i na vaš sjajan izgled, tako da se nemojte iznenaditi ukoliko izazovete pažnju suprotnog pola. Ne ustručavajte se da iskoristite ovaj period za druženje i brigu o sebi, jer vam estrogen daje odličan podsticaj za to.

  1. Ključ je u ravnoteži…

Ako su FSH, LH hormon i estrogen odgovorni za nagli porast raspoloženja i seksualne želje, za progesteron bi se u ovom slučaju moglo reći da ima ulogu u održavanju ravnoteže između drugih hormona. Progesteron se luči u jajnicima, a njegov nivo najviši je između 14. i 21. dana ciklusa. Značaj ovog hormona je u pripremi sluzokože materice za prihvatanje oplođenje jajne ćelije, a zatim i za pravilno održavanje trudnoće.

Pored toga što utiče na rast ćelija i stimulaciju metabolizma, progesteron u nama budi i osećaj empatije. Ukoliko primetite da sa mnogo više pažnje i razumevanja slušate probleme svojih prijatelja, pripišite vaše saosećanje, između ostalog, i progesteronu.

I ne samo to – možda ćete poželeti da sredite stan ili izađete sa članovima porodice ili partnerom na večeru. A ukoliko niste baš raspoloženi za druženje, prijaće vam da ostanete kod kuće i ranije odete na spavanje.

  1. …Ali i u uzajamnim zadovoljstvima

Testosteron i DHEA (dehidroepiandrosteron) su hormoni koji pripadaju grupi androgena, odnosno muških polnih hormona. Žene ih imaju u manjim količinama, i iz njih u telu žene nastaje estrogen.

Testosteron, koji se luči u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama, pomaže nam da se osećamo pozitivno i da bolje razmišljamo. Njegov nivo najviši je između 21. i 28. dana ciklusa. U testosteron se lako pretvara hormon DHEA, o kome, zapravo, postoji vrlo malo saznanja. Osim toga što nastaje u nadbubrežnim žlezdama, poznato je da njegovo lučenje počinje oko 6. godine života, a vrhunac dostiže u srednjim dvadesetim godinama.

Ipak, dejstvo ova dva hormona je i više nego poznato jer utiču na pojačanu seksualnu želju. Po tome je njihova uloga slična ulogama hormona FSH i LH. Sa druge strane, zbog dejstva testosterona i hormona DHEA, poslednja nedelja ciklusa je za većinu žena fizički i psihološki najnapornija. Iskoristite i to na najbolji mogući način – priuštite sebi trenutke odmora i uživajte u omiljenoj čokoladi.

Kada se sve uzme u obzir, jasno da nam njihov uravnotežen rad, osim prolaznih tegoba tokom mesečnog ciklusa, u najvećoj meri radi za našu dobrobit. Na nama ostaje da brinemo o svom zdravlju, jer jedino tako možemo biti zdrave i zadovoljne. Pored redovnih poseta ginekologu u tome nam mogu pomoći i prirodni suplementi, koji će takođe pozitivno uticati na nas bez rizika po naše zdravlje.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *