11 mogućih znakova hormonskog disbalansa

Hormoni utiču na zdravlje na mnogobrojne načine – od osnovnih funkcija organa do toga kakvog smo raspoloženja i koliko imamo energije. Normalno je da se u toku dana, nedelje ili meseca osećamo različito, što se posebno odnosi na PMS, menstrualni ciklus, trudnoću ili menopauzu. Međutim, određeni lekovi ili problemi sa zdravljem mogu narušiti prirodnu ravnotežu hormona i dovesti do zdravstvenih problema.

Većina žena menstrualne cikluse ima u rasponu od 21 do 35 dana. Međutim, ako se dešava da vam više od jednom godišnje ciklus značajno zakasni ili dođe do preskoka, to može da znači da imate premalo ili previše određenih hormona. To su najčešće estrogen i progesteron. Takođe, u četrdesetim ili početkom pedesetih godina životnog doba žene, dolazi do takozvane perimenopauze, što je period koji prethodi menopauzi. Dalje, neredovne menstruacije mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme, od kojih je najčešći sindrom policističnih jajnika (poznat i po skraćenici PCOS). Zato hormonski disbalans zahteva lečenje.

Kako biste mogli na vreme da prepoznate neke od čestih simptoma hormonskog disbalansa, donosimo vam listu od 11 najučestalijih simptoma. Pojava nekog od njih ne mora da znači da postoji problem sa ravnotežom vaših hormona, ali ukoliko sumnjate na to, preporučljivo je da posetite lekara.

1. Problemi sa spavanjem

Ukoliko vam se dešava da nikako ne možete da se probudite odmorni, ma koliko spavali, krivac za to mogu biti vaši hormoni. Progesteron, hormon koji proizvode i otpuštaju jajnici, može uticati na kvalitet sna. Ukoliko je vaš nivo progesterona niži od normalnog, može vam biti teško da zaspite ili se možete često buditi u toku noći. Nizak nivo estrogena može dovesti do napada vrućine i noćnog znojenja, što vas takođe može sprečavati da se u toku noći odmorite i pripremite za naredni dan.

2. Hronične bubuljice na licu

Veliki broj žena u periodu pre menstruacije primećuje promene na licu u vidu bubuljica i to nije ništa neuobičajeno. Međutim, ako se bubuljice ne povlače, to može ukazivati na problem sa hormonima. Višak androgenih ili „muških“ hormona može previše stimulisati lojne žlezde i izazivati probleme sa kožom. Androgeni utiču i na ćelije kože, što se odnosi i na folikule dlake. Oba ova stanja mogu dovesti do zapušavanja pora i pojave upornih bubuljica.

3. Teškoće za pamćenjem

Još uvek se ne zna sa sigurnošću na koji način tačno hormoni utiču na kognitivne funkcije. Međutim, poznato je da promene u nivoima estrogena i progesterona mogu dovesti do toga da imate osećaj „zamućenosti“ u glavi, što vas može činiti rasejanim. Neki stručnjaci smatraju da estrogen utiče na neurotransmitere, supstance koje prenose impulse između nervnih ćelija mozga. Tokom perimenopauze i menopauze, problemi sa pamćenjem i pažnjom su relativno česti. Ali, oni takođe mogu biti znak drugih zdravstvenih stanja povezanih sa hormonima, kao što su problemi sa tiroidnom žlezdom. Ukoliko takva stanja potraju, neophodno je da se obratite lekaru.

4. Problemi sa stomakom

I stomak je takođe pod velikim uticajem estrogena i progesterona. Kada su ovi hormoni viši ili niži nego što je to uobičajeno, možete primetiti promene u varenju. Upravo to je razlog zašto mnoge žene tokom mestruacije imaju probleme sa dijarejom, bolovima u stomaku, nadutosti i mučninom. U slučaju da su ovi simptomi udruženi sa vrtoglavicom i pojavom bubuljica, to može biti znak hormonskog disbalansa.

5. Konstantan umor

Osećate se umorno gotovo celog dana? Umor je jedan od najčešćih znakova hormonskog disbalansa. Višak progesterona može vas činiti pospanim, a ako tiroidna žlezda proizvodi premalo tiroidnih hormona, možete se osećati iscrpljeno. Zato posetite lekara u slučaju da imate ovakve simptome; oni se mogu brzo i lako dijagnostikovati i shodno nalazu možete dobiti odgovarajuću terapiju.

6. Česte promene raspoloženja i depresivnost

Stručnjaci iz oblasti endokrinologije znaju da brze i iznenadne promene nivoa hormona mogu dovesti do čestih promena raspoloženja i do depresivnosti. Za to je zadužen estrogen, koji utiče na neurotransmitere koji regulišu raspoloženje, a to su serotonin, dopamin i norepinefrin. Ali i drugi hormoni mogu uticati na njih i tako igrati važnu ulogu u tome kako se osećate. Nemojte ignorisati ove simptome.

7. Pojačan apetit i dobijanje na težini

Kada se osećamo nervozno ili tužno – što se može desiti pri padu nivoa estrogena – možemo osećati potrebu da jedemo više ili češće nego obično. Pad nivoa hormona može dovesti do gojenja, a estrogen takođe ima uticaja na leptin, koji reguliše osećaj sitosti.

8. Glavobolje

Glavobolje mogu imati brojne uzroke, a među njima je i pad nivoa estrogena. To je razlog zašto žene češće imaju glavobolje u predmenstrualnom periodu, kada nivo estrogena u organizmu opada. Česte glavobolje, posebno one koje se javljaju u otprilike isto vreme u mesecu, mogu biti znak hormonskog disbalansa.

9. Suvoća vagine

Povremena suvoća vagine može biti sasvim uobičajena, ali ukoliko se dešava često ili osetite iritaciju vagine, to može biti znak smanjenja nivoa estrogena. On pomaže da tkivo koje sačinjava vaginu bude vlažno i meko. Međutim, u slučaju njegovog pada, može doći do suvoće vagine.

10. Smanjena seksualna želja

Uglavnom se smatra da je testosteron isključivo muški hormon, ali istina je da ga i žensko telo proizvodi. U slučaju da je nivo testosterona manji nego inače, to može dovesti do smanjenja libida.

11. Promene u grudima

Smanjenje nivoa estrogena u organizmu može smanjiti gustinu tkiva u grudima, dok njegovo povećanje može dovesti do osećaja težine u grudima, pa čak i do cisti. U slučaju da primetite ovakve promene, obavezno se obratite lekaru.

Razlozi zbog kojih dolazi do hormonskog disbalansa mogu biti mnogobrojni, a jedan od načina da se on prevaziđe jeste upotreba proizvoda Peruvian Maca, preparata na bazi biljke peruanska maka, koji dokazano i na potpuno prirodan način utiče na ponovno uspostavljanje prirodnog balansa hormona u organizmu i na taj način uklanja i neprijatne simptome ovog stanja.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *