Ovo su najveće pretnje zdravlju žene

Doba u kome živimo prepuno je opasnosti za zdravlje, a nekih od njih nismo ni svesni. Oni na naše telo mogu delovati tako da nemamo ideju o tome šta se zbiva sve dok zdravlje ne bude narušeno.

Najveće pretnje zdravlju kriju se često u našim svakodnevnim navikama, što znači da na njih možemo uticati – sprečiti ih da postanu pretnja. Naravno, međusobno se razlikujemo po tome kakve predispozicije smo genetski nasledili, ali to ne znači da su stvari izvan naše kontrole; naprotiv.

Uticanjem na neki od nabrojanih faktora rizika ne samo da ćete sačuvati svoje zdravlje, već ćete sprečiti razne potencijalne negativne posledice po svoje zdravlje i blagostanje, od kojih su problemi sa plodnošću i hormonski disbalans samo neki od brojnih mogućih posledica.

  • Nemojte pušiti. Duvan je veoma ružna i veoma štetna navika, pa bi njegovo ostavljanje mogao biti prvi korak u sprovođenju odluke da živite zdraviji život. Odustajanje od pušenja može se činiti teškim, stoga angažujte svu pomoć koja vam je na raspolaganju i imajte na umu da činite nešto istinski dobro za svoje zdravlje.
  • Vodite računa o ishrani. U svoje redovne obroke obavezno uvrstite povrće, voće, žitarice punog zrna, hranu bogatu biljnim vlaknima i zdrave izvore proteina, kao što je riba. Povedite računa o kontrolisanom unosu namirnica koje su bogate zasićenim mastima, šećerom ili solju.
  • Održavajte zdravu težinu. Gubitak suvišnih kilograma i održavanje otpimalne težine za vašu telesnu konstituciju može značajno da smanji uzrok za razvoj srčanih oboljenja, ali i nekih vrsta raka.
  • Krećite se. Uvrstite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Vežbanje nam pomaže ne samo da kontrolišemo težinu, već i da smanjimo rizik sa pojavu srčanih oboljenja. Isto tako, vežbanje je značajan preventivni faktor u razvoju određenih vrsta raka. Birajte aktivnost u kojoj ćete uživati – bila to šetnja ili ples – bilo šta što će učiniti da angažujete svoje telo, ali i duh!
  • Pažljivo sa alkoholom. Ukoliko konzumirate alkohol, trudite se da to budu veoma ograničene količine. Za žene, to znači da je sve preko jednog pića dnevno previše. Sa povećanom konzumacijom alkohola, povećavate šanse za razvoj određenih vrsta raka – prevashodno raka dojke i jetre.
  • Ne ignorišite stres… jer on neće ignorisati vas. Ukoliko se često osećate kao da ste „na ivici nerava“ i da ste preumorni, te vam je „svega dosta“, to može ukazivati da stres utiče na vaš imuni sistem i da je potrebno nešto da učinite. Od tehnika borbe sa stresom, do onih koji se tiču meditacije, šetnje u prirodi, vežbanja, pa sve do traženja stručne pomoći za prevazilaženje stresnih situacija u svakodnevnom životu – opcije, dakle, postoje, potrebno je samo da donesete odluku da nešto učinite po tom pitanju.

Sve ove navike su odličan način da na faktore koji mogu ugroziti naše zdravlje, a koji su pod našom kontrolom, direktno utičemo. To se posebno odnosi na stanja kada je organizam žene pred dodatnim izazovima, kao što su stanja poput menopauze, predmenstrualni sindom, priprema za trudnoću (kada je posebno važno držati se zdravih životnih navika). U tome vam mogu pomoći i razni dodaci ishrani, kao što je preparat na bazi peruanske make, ali je isto tako važno da odgovorno vodite računa o svom zdravlju i osnažite svoje telo.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *