Kako da se pripremite za trudnoću

Bez obzira na to da li pripadate ženama koje žele da im vest o prinovi bude iznenađenje, ili ste odlučile da začeće planirate, jedno je sigurno – potrebno je da vaše telo pripremite za trudnoću. Postoji vrlo dobar razlog zašto se ona opisuje kao „blaženo stanje“, najpre zbog onog posebnog unutrašnjeg sjaja koji krasi svaku trudnicu.

Međutim, činjenica je da telo žene doživljava stres – i to ne samo tokom 9 meseci trudnoće, već i određeno vreme nakon porođaja. Postoji nekoliko osnovnih stvari koje bi trebalo da imate u vidu ukoliko želite da pripremite svoje telo za trudnoću i porođaj.

Posetite ginekologa i proverite vaše zdravstveno stanje

Prva stvar koju bi trebalo da uradite u slučaju da planirate trudnoću jeste da posetite svog ginekologa. Ginekolog će vam dati najbolji savet i pritom vas uputiti na analize i testove koje je neophodno da uradite. Tu spadaju laboratorijske pretrage, papa test, ultrazvuk, a ukoliko je neophodno, i testiranje na polno prenosive bolesti.

Saveti ginekologa u trudnoći od posebnog su značaja ukoliko već imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili pijete lekove. Takođe, ginekolog će vas najverovatnije uputiti na vakcinaciju protiv rubeole, i reći vam da se posebno čuvate toksoplazmoze. Samim tim što pratite svoje zdravstveno stanje i slušate savete lekara, smanjujete mogućnost neželjenih komplikacija u trudnoći.

Održavajte telesnu težinu izbalansiranom ishranom

Ukoliko do sada niste previše brinule o ishrani, planiranje trudnoće je odličan povod za to. Vitamini i minerali neophodni su da biste pripremile telo za trudnoću, a njih ćete uneti raznovrsnom i zdravom ishranom. Voće, povrće, proteini, a posebno namirnice koje sadrže puno kalcijuma i gvožđa, biće vam u tome najbolji saveznik.

Kako gojaznost ili neuhranjenost mogu umanjiti šanse za zatrudnjivanje, u slučaju da imate problema sa telesnom težinom, pre trudnoće obavezno konsultujte vašeg lekara. Ono što same možete učiniti jeste da smanjite unos šećera, kao i masne, pržene i industrijski obrađene hrane. Važno je da znate da, ukoliko ste već u drugom stanju, dijeta nikako nije preporučljiva.

Smanjite stres i redovno vežbajte

Znamo i same da nije uvek moguće u potpunosti izbeći stres. Međutim, ukoliko planirate trudnoću, dodatna motivacija za to će vam, pored vašeg, biti i zdravlje vaše bebe. Verovatno već znate da majčin stres i te kako utiče na nerođeno dete. Ipak, postoji još jedan dobro poznat razlog zašto bi trebalo da ga izbegavate, a to je njegov uticaj na seksualnu želju. Zbog toga je važno da odaberete opuštajuće aktivnosti koje će vam najviše prijati i pomoći vam da se izborite sa stresom.

Pored zdrave i izbalansirane ishrane, u smanjenju stresa će vam svakako pomoći i redovna fizička aktivnost. Pored toga, pokazalo se da žene koje održavaju telesnu težinu umerenim vežbanjem, lakše podnose trudnoću i porođaj.

Obratite pažnju na unos folne kiseline

Pored zdrave i raznovrsne ishrane, možda će vam biti neophodni i određeni suplementi, odnodno dodaci ishrani. Nikako ih nemojte uzimati „na svoju ruku“, već se obavezno konsultujte sa vašim lekarom.

Jedini vitamin čije se uzimanje preporučuje pre trudnoće je folna kiselina (vitamin B9). Ona će stimulisati vaše telo da proizvodi crvena krvna zrnca i uticaće na zdrav razvoj ploda, i to iz nekoliko razloga.

Svakodnevni unos folne kiseline deluje na razvoj mozga i kičme bebe i sprečava da se ona rodi sa oštećenjem neuralne cevi koja ih povezuje. Takođe, smanjuje se rizik da se beba rodi sa telesnim deformacijama kojima je najčešće izložena u prvim nedeljama trudnoće (16 do 18 dana nakon oplođenja).

Preporučena količina folne kiseline je 400 mikrograma dnevno, i osim u vidu suplemenata, potrebno ju je unositi i putem određenih namirnica. Zeleno lisnato povrće (brokoli, kelj i spanać), ali i grašak, sočivo, boranija, integralni hleb, cvekla, pomorandže, grejpfrut, najbolji su izvor folne kiseline.

Zaboravite na cigarete, alkohol i previše kofeina

Sigurno ste i same svesne da ovu stavku nije potrebno mnogo objašnjavati. Osim što negativno utiču na zdravlje žene, nikotin, kofein i alkohol štete i razvoju ploda.

Ono što treba naglasiti je da pušenje, osim što utiče na ovulaciju kod žena i smanjuje šanse za začeće, može izazvati i pobačaj ili prevremeni porođaj. Bebe majki koje su u trudnoći pušile (ili su bile izložene duvanskom dimu) imaju veću sklonost problemima sa disanjem, a mogu se roditi i sa manjom težinom. Alkohol bi takođe trebalo potpuno izbegavati i pre, a pogotovo za vreme trudnoće.

Kada je reč o kofeinu, malo je podataka o njegovoj štetnosti za zdravlje majke i bebe, iako postoje tvrdnje stručnjaka da količina od 300 mg kofeina može uticati na plodnost. Veće količine ovog stimulansa svakako nisu preporučljive, bez obzira na to da li planirate trudnoću ili ne.

Ponekad je potrebno vreme

Postoji još par činjenica koje bi trebalo znati o procesu začeća, a jedna od njih je da je za zatrudnjivanje ponekad potrebno vreme. Iako postoje parovi koji lako začnu, istraživanja pokazuju da je kod 8 od 10 parova za ostajanje u drugom stanju potrebno do godinu dana, pa i više.

Ukoliko je i kod vas ovakav slučaj, ne znači da je razlog tome ozbiljniji problem sa plodnošću. Pre nego što se obratite lekaru i obavite određene pretrage, pričekajte do godinu dana. Za to vreme, radite na začeću tako što ćete beležiti dane menstruacije da biste odredili period ovulacije. Na taj način ćete, uz upražnjavanje seksualnih odnosa svaki drugi ili treći dan, najbolje iskoristiti šansu za začeće i donošenje novog života na svet.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *