Zadovoljna žena je zdrava žena

Kada se susretnemo sa bilo kakvim problemom vezanim za reproduktivno zdravlje, mi žene smo sklone da brže-bolje otrčimo do svojih izabranih lekara i zabrinuto im iznesemo svoje tegobe i sumnje.

Zatim sve ide uobičajenim tokom: lekar najpre procenjuje da li nam je potreban uput za specijalistu. Slede čekanja ispred ordinacija, pregledi i testovi, izveštaji, dijagnoze, i terapije… I, naravno, savesno krećemo da se pridržavamo dobronamernih saveta stručnjaka.

Nakon izvesnog vremena, uočavamo određene pomake na bolje i zadovoljne smo što smo rešile problem, ili smo bar na putu da ga rešimo.

Međutim, uz sve naše napore, ponekad se dešava da se tegobe vrate – nekada u manjoj ili istoj, a nekada u još većoj meri nego ranije. Zbog toga ponavljamo opisani ciklus, sa manje ili više uspeha. Jer ipak, tu je i onaj nedovoljno plaćeni posao koji nas čeka, deca i suprug, a i kuhinja je opet u neredu iako smo je juče pospremile.

Čekajte, polako. Zaustavimo se bar na momenat, jer nešto smo, izgleda, izgubile iz vida…

Tako je lako zaboraviti na sebe

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i nesposobnosti. Dakle, jasno je da je, osim fizičkog, neophodno da se pozabavimo i svojim psihičkim i socijalnim zdravljem.

U vremenu u kome živimo, ovo često doživljavamo kao vrlo naporan „zadatak“. Nije ni čudo – setite se ponovo svojih supružnika i dece (i oni se, na kraju krajeva, ipak oslanjaju na vas), nedovoljno plaćenih poslova, kućnih obaveza… I kao da to nije dovoljno, već nas i van domova stežu loše socijalne i ekonomske prilike. Naša psihološka, emotivna i socijalna ličnost konstantno je pod udarom ovih izazova, i sasvim je prirodno da nam, u svemu tome, ponekad nedostaje vremena da se posvetimo sebi.

I tada se jave neke od onih tegoba i simptoma zbog kojih se ponovo susrećemo sa lekarima, testovima, dijagnozama i terapijama… i stalnom stepnjom.

(Direktan) poziv na promene

Konačno, ceo ovaj ciklus nije ništa drugo nego veoma dobronameran podsetnik na ono što smo izgubile iz vida – da u svom haosu svakodnevnog života, bar ponekad, nađemo malo vremena za sebe.

Da li će to biti izlazak sa prijateljicama, čitanje dobre knjige, duga šetnja ili aktivnosti poput, recimo, dekupaža ili pletenja – potpuno je nebitno. Ono što je suštinski važno jeste da pronađemo ono što nas ispunjava.

Iako je ponekad nemoguće nekakvom magijom uticati na simptome ili tegobe sa kojima ćemo se susresti (pogotovo ako je u pitanju prirodni hormonski disbalans, ili kompleksna stanja poput sindroma policističnih jajnika ili menopauze), dobro raspoloženje nam i te kako može pomoći da ih pobedimo.

A evo i suštinskih načina na koje se psihološka, emotivna i socijalna briga o sebi, pored primene konkretnih saveta lekara, mogu odraziti na našu dobrobit:

Dodatak zdravim navikama za jači imunitet

Sigurno poznajete bar nekoliko žena koje se suočavaju sa određenim komplikacijama vezanim za reproduktivno zdravlje – od umerenih ili jakih oblika PMS-a, pa do vrlo ozbiljnih bolesti poput, recimo, raka grlića materice. Ipak, deluje vam kao da se neke od njih lakše bore sa svojim izazovima i na kraju uspevaju, ako ne u potpunosti da ih savladaju, a onda makar da ih drže pod kontrolom.

Ukoliko porazgovarate sa tim ženama, možda ćete otkriti sa koliko pozitivne energije pristupaju bitkama za svoje zdravlje. Ključ njihovog uspeha krije se upravo u životnom stavu koji je usmeren na savladavanje teškoća: na borbu i na odvažnost.

Briga o sebi utiče i na neka druga zadovoljstva

Naravno da nekada nije lako izbalansirati svoje i tuđe potrebe, i ponekad nam se dešava da samo želimo da nas svi ostave na miru. Većina nas se, iz veoma razumnih razloga, ustručava da prizna da nam je ponekad potreban odmor čak i od dece i partnera. To ne znači da ih zbog toga manje volimo – naprotiv, „punjenje baterija“ koje bismo sebi priuštile samo bi nam pomoglo da svoju ljubav prema najdražima izrazimo na još bolji način.

Setite se i same koliko vam je lakše da se posvetite deci ili drugim obavezama, pa i uživanjima kada ste odmorne i dobro raspoložene, bilo da se radi o maženju ili igranju sa mlađom decom, ili pomaganju u domaćim zadacima starijoj.

Zamislite, zatim, i koliko biste bile spremnije da se sa iskrenom željom posvetite partneru, možda i da zaboravite na prljave sudove i… Pa, neka neke stvari ostanu samo između vas dvoje. Čak i ukoliko ste još uvek same – prirodna lepota zadovoljne žene sama će privući onog pravog.

A tada će i proizvodi poput, na primer, peruanske make, biti samo jedna od vaših malih tajni koja će učiniti da se zaista dobro osećate u svojoj koži, i izborite sa izazovima svakodnevnog života sa osmehom na licu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *