Šta možete da očekujete od menopauze?

Menopauza se, u našoj kulturi, često smatra stanjem koje je negativno. Tačnije, često se vidi kao gubitak ili čak bolest koju bi nekako trebalo lečiti. Poruke koje nam stižu od medija često poručuju da bi žene što je moguće duže trebalo da ostanu mlade, pa onda nije ni iznenađujuće zašto mnoge, kada dođu u godine kada očekuju menopauzu, to doživljavaju kao nešto negativno.

Međutim, šta zapravo donosi menopauza? Kako biste mogle da kreirate što je moguće realističnija očekivanja, evo nekoliko važnih činjenica o menopauzi.

U toku menopauze, žene u proseku dobiju od jednog do tri kilograma, koji obično završe u donjem delu stomaka. Glavni razlog za ovo jeste opadanje nivoa estrogena. Masne ćelije u kukovima, butinama i na zadnjici imaju receptore za estrogen. Kako njegov nivo počne da opada, zajedno sa njim smanjuje se i mogućnost sprečavanja taloženja masnih naslaga u donjem delu tela i obično se višak masnoća prvo primeti na donjem stomaku. Međutim, to nije opasno i ne ukazuje na bilo koje oboljenje koje bi moglo ugroziti zdravlje žene.

Ono što se tokom menopauze može dogoditi jeste povećan rizik od dobijanja viška masnih naslaga koje se nalaze duboko unutar stomaka, ispod abdominalnog mišićnog zida. One spadaju u potencijalno opasne masne naslage, jer mogu da doprinesu pojavi dijabetesa, srčanih oboljenja ili kancera. To, međutim, nije razlog za paniku, već za oprez – odnosno za vođenje računa o zdravim životnim navikama.

Što se tiče figure, neke žene primećuju da im se figura menja i to može doprinositi stanjima kao što su razdražljivost, promene raspoloženja ili depresivnost. Još ako se tome pridodaju toplotni valunzi i pojačano znojenje, te nesanica, onda nije ni začuđujuće zašto mnoge žene ovo stanje doživljavaju frustrirajućim.

Šta se može učiniti?

Na prvom mestu, važno je znati da menopauza nije nikakva bolest, niti nešto što zahteva lečenje. Međutim, s obzirom na to da ona može imati mnoštvo neprijatnih simptoma, koji se mogu negativno odraziti na kvalitet života svake žene, donosimo vam nekoliko saveta o tome na koji način možete olakšati ovaj period i nastaviti svoj život punim plućima.

  • Fizička aktivnost – Naučno je dokazano da fizička aktivnost pozitivno utiče na brojne telesne funkcije, a isto važi i za mentalno zdravlje. Ona vam može pomoći da održite svoj organizam u ravnoteži, uključujući i svoju težinu. A sasvim je sigurno da će se pozitivno odraziti i na raspoloženje jer endorfini koji se luče tokom vežbanja imaju veoma veliki uticaj na to kako se osećamo i koliko energije imamo.
  • Vodite računa o ishrani – U menopauzi postoji povećan rizik za pojavu određenih oboljenja, a mnoga od njih mogu se uspešno sprečiti pravilnom i uravnoteženom ishranom. Zato vodite računa o tome šta i koliko jedete – neka vaš izbor budu zdrave namirnice kao što su voće, povrće, žitarice i nemasno meso. Isto tako, danas postoje brojni dodaci ishrani koji vam mogu pomoći u vezi sa simptomima menopauze. Jedan od njih je peruanska maka, a njena glavna prednost je u tome što je u potpunosti prirodna.
  • Pronađite podršku – Ako vam ovo stanje teško pada, te ne znate kako biste se izborili sa svim tim promenama raspoloženja i ostalim uobičajenim simptomima, važno je da imate nekoga sa kime biste sve to mogli da delite. To mogu da budu vaš supružnik, prijatelji, bliska rodbina… tačnije, bilo ko sa kime možete otvoreno da razgovarate i iznesete mu probleme sa kojima se suočavate i načine na koji oni utiču na vas. Ako imate prijateljice koje prolaze kroz isto, možete deliti svoja iskustva i doživljaje i na taj način imati saputnike na ovom putu.
  • Uživajte u prirodi – Šetajte, planinarite, provodite vreme na otvorenom… Ne zaboravite da je veoma zdravo provoditi na suncu (u satima kada je to bezbedno) najmanje deset do petnaest minuta najmanje tri puta nedeljno, kako bi se organizam snabdeo dragocenim vitaminom D. Isto tako, boravak u prirodi deluje opuštajuće i pomaže nam da se osećamo povezanim sa prirodom.

Menopauza je potpuno normalno stanje i kao takvo bi bilo dobro da ga i doživljavate. Sigurno je da sa sobom nosi svoje izazove, ali najviše od načina na koji prihvatate ovu životnu tranziciju zavisiće i uspešnost vaše borbe sa takvim izazovima. Stoga nemojte dozvoliti da vam privremene neprijatnosti umanje kvalitet života – učinite nešto povodom toga i uživajte i u ovom životnom periodu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *