9 razloga zbog kojih trudnoća traje duže od 9 meseci

Bilo da ste u drugom stanju ili tek planirate da zatrudnite, sigurno ste svesne toga da svaka žena prolazi kroz različita iskustva u trudnoći. Iako ćete mnogo puta čuti da nema većeg dara od rođenja deteta, evo i razloga zbog kojih će vam se ponekad činiti da trudnoća traje i duže od 9 meseci.

  1. Stres je najizraženiji tokom prva 3 meseca

Pored čestih pratilaca radosne vesti kao što su jutarnje mučnine u trudnoći, prva 3 meseca mogu doneti i dodatne brige. Razlog tome su brojni genetski testovi koji imaju za cilj da otklone potencijalne sumnje vezane za zdravlje vaše bebe. Osim toga, rizik od pobačaja najveći je upravo u prva 3 meseca. Zato je potpuno prirodno što su buduće majke u ovom periodu posebno zabrinute.

Dobra vest je da vas nakon toga čeka mirniji period, u kome ćete više moći da uživate u lepotama trudnoće.

  1. Hormoni i čula vam „rade punom parom“

Tokom trudnoće, često ćete imati osećaj kao da ste u PMS-u, s tim da su uobičajeni „simptomi“ mnogo izraženiji. Pored čestih i naglih promena raspoloženja, intenzitet čula mirisa i ukusa se drastično pojačava. Naučnici tvrde da ćete, zbog osetljivijeg čula mirisa i ukusa, osetiti i najmanje količine otrova u hrani koji mogu biti štetni za bebu.

Pomenuta teorija zapravo i ima smisla, posebno ako se uzme u obzir da su trudnice veoma osetljive na lako kvarljivu hranu, alkohol i miris duvana.

  1. Postajete majka i pre nego što se porodite

Nemojte se iznenaditi ukoliko vam neko kaže da ste postali mama i pre nego što ste rodili bebu, jer za to postoje dobri razlozi. Naime, majčinski instinkti koji će „proraditi“ i pre nego što stigne novi član porodice u velikoj meri će uticati na vaše ponašanje.

Primetićete da mnogo više vodite računa o sebi (a ponekad i o drugima), i bolje ćete razumeti druge majke koje se već suočavaju sa izazovima odgajanja deteta.

  1. Bolovi počinju pre porođaja…

Promene koje utiču na vaše telo u trudnoći ponekad počinju mnogo pre samog porođaja. Neke od njih mogu izazvati i bolove, a njih ćete najpre osetiti u leđima i krstima. Kako trudnoća bude odmicala, zbog napetosti u ligamentima duže hodanje će vam sve manje prijati.

Iako su ovo uobičajeni bolovi u trudnoći, svakako se konsultujte sa vašim ginekologom ukoliko posumnjate na bilo kakav problem.

  1. …A traju i posle njega

Poznato je da se materica tokom porođaja uvećava i do 25 puta. Nakon što se beba rodi, potrebno je da se ovaj organ vrati na svoju prvobitnu veličinu. Samim tim, kontrakcije koje nastaju posle porođaja dešavaju se zbog toga što se materica skuplja.

Bolove ćete osetiti i tokom dojenja bebe, pošto se u telu žene tada luče hormoni koji takođe pomažu u skupljanju materice.

  1. Simptome trudnoće mogu osetiti i vaši partneri

Možda niste o tome razmišljali, ali simptomi trudnoće se ponekad javljaju i kod muškaraca. Ukoliko primetite da vaš partner počinje da se žali na mučninu, bolove ili dobijanje na težini, znajte da se radi o tzv. Kuvad sindromu, odnosno „saosećajnoj trudnoći“.

Ovakvi simptomi najčešće pogađaju muškarce koji veoma brinu za svoju partnerku tokom njene trudnoće. Otuda i potiče termin „saosećajna trudnoća“.

  1. Ceo svet se „vrti“ oko bebe

Kada saznate da ste u drugom stanju, najvažnija postaje upravo beba koju treba da donesete na svet. Vaša porodica i prijatelji takođe će vas se rado obasipati pažnjom, a često će vam se učiniti da je trudnoća jedina tema vaših razgovora.

Regulisanje ishrane i načina života, razmišljanje o imenima i polu deteta, kao i pripreme za trudnoću – samo su neke stvari koje će vas preokupirati gotovo sve vreme.

  1. Trudnoća može da traje i do godinu dana

Podaci govore da je najduža zabeležena trudnoća trajala celih 375 dana. Iako je uobičajeno trajanje trudnoće od 38 do 42 nedelje, ponekad se dešava da se taj termin „probije“. Svakako, slučajevi poput navedenog su veoma retki.

Ukoliko i dođe do situacije da se beba ne rodi 2 nedelje nakon termina, praksa je da lekar indukuje (izazove) porođaj.

  1. Zaista vas krasi prepoznatljivi sjaj

Pojačana cirkulacija i veća količina krvi u telu, glavni su „krivci“ za najčešći kompliment koji svaka trudnica čuje bar jednom. Izraz „sijati kao trudnica“ povezan je sa činjenicom da žene tokom trudnoće u krvotoku imaju i do 50% više krvi.

Osim toga, uticaj hormona u trudnoći takođe igra ulogu u blistavom izgledu žene. Pozitivno delovanje hormona na vaš izgled takođe objašnjava zašto trudnice krasi prepoznatljivo rumenilo i sjaj lica.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *