Kada orgazam izostaje

Jedna od tema koja je većini žena i dalje bar pomalo „škakljiva“ vezana je za doživljavanje seksualnog vrhunca, odnosno orgazma. Za razliku od muškaraca, kod žena je čest slučaj da orgazam na kraju intimnog čina izostane, što kod oba partnera može izazvati osećaj nezadovoljstva.

Određen broj žena čak ne doživi seksualni vrhunac pre prve trudnoće, a retko koja ga doživi za vreme svog prvog seksualnog iskustva. Iako razlozi izostanka ograzma mogu biti brojni, važno je najpre odrediti šta tačno utiče na ovo neprijatno stanje, i prema tome, odrediti uzrok u svakom pojedinačnom slučaju.

Šta je potrebno za orgazam?

Primarni organ preko koga najveći broj žena doživljava seksualni vrhunac je klitoris. Iako je kod nekih žena za postizanje orgazma tokom seksualnog čina dovoljna vaginalna penetracija, u mnogo češćem broju slučajeva potrebna je dodatna stimulacija klitorisa.

Anatomija polnog organa (kao, uostalom, i bilo kog drugog dela tela) kod svake žene manje ili više varira. Zbog različite građe ili osetljivosti klitorisa, za doživljaj vrhunca tokom seksa ženama je potrebna različita vrsta nadražaja. Prema tome, ukoliko žena ne doživi orgazam svaki put, to ne mora nužno biti razlog za brigu.

Kako se definiše izostanak seksualnog vrhunca

Pojava koja podrazumeva nepostizanje ograzma zbog blokade i izostanka vrhunca seksualnog odnosa  definiše se kao anorgazmija, a najučestalije vrste ovog stanja su primarna i sekundarna anorgazmija.

  • Primarna anorgazmija javlja se kod žena koje nikada nisu doživele orgazam tokom seksualnog čina. Njena osnovna karakteristika je što traje od samog početka upražnjavanja seksualnih aktivnosti.
  • Sekundarna anorgazmija podrazumeva da žena u nekom trenutku prestaje da doživljava orgazam. Ona se javlja nakon perioda u kome je postizanje orgazma bilo moguće.

Ostale vrste ovog stanja uključuju:

  • Apsolutnu anorgazmiju ili nepostizanje orgazma uprkos svim načinima seksualne stimulacije u koje spadaju seks sa partnerom i samozadovoljavanje, to jest masturbacija,
  • Relativnu anorgazmiju, kada seksualni vrhunac izostane samo prilikom određenog oblika intimnog čina (u najčešćem slučaju to je seks sa partnerom),
  • Situacijsku anorgazmiju, to jest izostanak orgazma u određenim uslovima – na primer, zbog stresa ili lekova koji negativno deluju na seksualnu želju.

Utvrđivanje dijagnoze i najčešćih uzroka

Ukoliko se posumnja na anorgazmiju kao medicinsko stanje, neophodno je najpre utvrditi da li ona zaista postoji. Stručnjaci su mišljenja da se dožvljavanje ženskog ograzma „uči“, te je kod nekih žena dovoljno pronaći odgovarajuću stimulaciju.

U slučajevima kada je dijagnoza postavljena, potrebno je utvrditi koji su uzroci nastanka anorgazmije radi određivanja najpogodnijeg tertmana. Razlozi zbog kojih se žene suočavaju sa nemogućnošću postizanja seksualnog vrhunca su brojni, i mogu se svrstati u telesne i psihološke.

Stručnjaci tvrde da telesni uzroci izostanka ograzma čine samo 5% uzroka, a  najčešće se vezuju za ginekološke ili neurološke bolesti, kao i poremećen rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem (na primer, šećerna bolest).

Terapija koja se u slučajevima drugih bolesti prepisuje takođe može biti uzrok izostanka orgazma kod žene. Na nemogućnost doživljavanja seksualnog vrhunca može uticati i bol pri odnosu, iako je tada izvesnije da je u pitanju bolni snošaj nego anograzmija.

Budući da su navedeni uzroci uglavnom retki, važno je utvrditi da li postoje psihološki uzroci anorgazmije. Negativna seksualna iskustva, loš odnos sa partnerom, stres i depresija, neinformisanost ili shvatanje da je seks nešto „sramotno“ – samo su neki od psiholoških razloga izostanka orgazma.

Načini prevazilaženja anorgazmije

Većina žena je, zbog neprijatnosti koju prati nemogućnost doživljavanja orgazma, sigurno bar jednom pomislila da ovom stanju možda ni „nema leka“. Međutim, podaci govore da je anorgazmija u 95% slučajeva izlečiva. Najbolji tretman svakako će odrediti specijalista za polne poremećaje – seksolog, tako da se ženama preporučuje da najpre potraže stručno mišljenje.

Glavni cilj lečenja (koje daje najbolje rezultate ukoliko su u njega uključena oba partnera) jeste da se ženi omogući da postane orgazmična. Da bi terapija u potpunosti bila uspešna, važno je obratiti pažnju na sledeće:

  • Spoznavanje glavnog uzroka anorgazmije, odnosno utvrđivanje da li su njeni uzroci telesni ili psihološki,
  • Preispitivanje stava prema seksualnosti i svom telu,
  • Prihvatanje stava da seks nije loš, te da svaka žena zaslužuje da tokom seksualnog čina doživi zadovoljavajući vrhunac,
  • Podsticanje libida (seksualnog nagona) najpre putem istraživanja svog tela,
  • Isprobavanje pokreta koji dovode do seksualnog uzbuđenja (kako samostalno, tako i sa partnerom).

Tretman anorgazmije uključuje različite načine koji će ženi pomoći da nauči kako da se fokusira na postizanje orgazma. Pored toga, prirodni preparati i dodaci ishrani poput peruanske make takođe mogu biti saveznici pri upražnjavanju zadovoljavajućeg intimnog čina i lakšeg dostizanja njegovog vrhunca.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *