Menoragija – sve što je potrebno da znate o obilnom menstrualnom krvarenju

Sigurno i same u određenoj meri osećate sa kakvim se mukama žene mogu suočiti tokom „onih dana“. Iako menstrualno krvarenje obično nagoveštava kraj PMS-a (ovde pročitajte šta je PMS), to ne znači da su sve tegobe menstrualnog ciklusa gotove – naprotiv, one tek tada počinju.

Svaka žena je jedinstvena, i zato na različite načine proživljava mesečni ciklus. Kao da redovni pratioci menstruacije poput bolova i grčeva nisu dovoljni, među ženama ima i onih koje se suočavaju sa dodatnim problemom, a to je obilno menstrualno krvarenje.

Razlike između normalnog i prekomernog gubitka krvi

Ukoliko je menstruacija redovna, prosek izbacivanja krvi tokom normalnog ciklusa trebalo bi da bude između 30 i 44 mililitara. Međutim, ukoliko ta količina premaši 81 mililitar, može se govoriti o poremećaju menstrualnog krvarenja koji se naziva menoragija.

Ciklus koji traje do 7 (najviše 10) dana još uvek se smatra normalnim, pod uslovom da je količina krvarenja tokom tog perioda prosečna. Da bi se odredila razlika između normalnog i obilnog krvarenja, potrebno je znati koji su simptomi menoragije:

 • Menjanje uložaka ili tampona na svakih sat vremena
 • Potreba da se zaštita pojača
 • Krvarenje kroz debelu zaštitu tokom noći
 • Pojava velikih krvnih ugrušaka
 • Kratak dah i osećaj umora pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima

Ukoliko se suočavate sa nekim od navedenih simptoma, poseta ginekologu će vam pomoći da najpre odredite uzroke teških krvarenja, a zatim preduzmete potrebne korake koji će ublažiti ovo neprijatno stanje.

Uzroci menoragije

Najčešći uzroci obilnog menstrualnog krvarenja vezani su za hormonsku neravnotežu koja nepovoljno utiče na proces ovulacije. Poremećaj ovulatornog ciklusa izazvan nepravilnim radom hormona može se manifestovati u vidu prekomernog krvarenja.

Kada je reč o hormonskim uzrocima menoragije, najpre se misli na narušen balans estrogena i progesterona. Ukoliko se u telu žene ne oslobađa dovoljna količina estrogena, proces ovulacije biva otežan. S druge strane, nedovoljan nivo progesterona povezan je sa obilnim menstrualnim krvarenjima.

Da bi količina krvi koja se oslobađa tokom menstruacije bila u okviru proseka, potreban je uravnotežen nivo estrogena i progesterona u organizmu. S druge strane, iza menoragije se ponekad „kriju“ i razlozi koji nisu direktno povezani sa radom hormona, a u njih spadaju:

 1. Nepravilna funkcija jajnika: posledica problema sa jajnicima može biti hormonska neravnoteža koja dovodi do menoragije,
 2. Polipi ili miomi na materici: dobroćudne izrasline, odnosno tumori na materici mogu uzrokovati obilno ili produženo menstrualno krvarenje,
 3. Komplikacije u trudnoći: jaka i teška krvarenja u toku trudnoće najčešće se javljaju zbog spontanog pobačaja,
 4. Određeni nasledni faktori: obilna krvarenja mogu uzrokovati i poremećaji zgrušavanja krvi,
 5. Rak materice (ili grlića materice), kao i rak jajnika: u retkim slučajevima ova stanja takođe mogu da dovedu do preteranog menstrualnog krvarenja,
 6. Druga medicinska stanja: upala karlice i problemi sa jetrom, bubrezima ili štitnom žlezdom takođe mogu biti povezani sa menoragijom,
 7. Određene vrste lekova: grupe lekova kojima pripadaju antikoagulansi (lekovi protiv zgrušavanja krvi) i antiinflamatorni (protivupalni) lekovi, u nekim slučajevima mogu doprineti teškim ili dugotrajnim menstrualnim krvarenjima, pogotovo ako se uzimaju u većim količinama. Zato se njihova upotreba ne preporučuje ženama koje već imaju obilnu menstruaciju.

Uzroci teških mensturalnih krvarenja u određenim slučajevima mogu ostati nepoznati.

Najčešći oblici terapije

S obzirom na to da mogući uzroci menoragije mogu biti brojni i uključivati različite promene u organizmu, ovakva lista može delovati zastrašujuće. Ipak, treba imati u vidu da se pravilna dijagnoza menoragije može postaviti jedino ukoliko se isključi većina navedenih uzroka. Tada se proverava da li u telu postoji hormonska neravnoteža, odnosno da li je nivo estrogena i progesterona u normalnom opsegu.

Jedan od najrasprostranjenijih načina olakšavanja simptoma menoragije je korišćenje oralne kontracepcije. Tablete protiv začeća, osim što štite od neželjene trudnoće, pozitivno utiču na regulisanje menstrualnog ciklusa i ublažavaju obilna krvarenja.

Ukoliko se utvrdi da je uzrok menoragije hormonskog tipa, u terapiji se koriste i tablete progesterona. One mogu smanjiti količinu krvarenja i uspostaviti hormonsku ravnotežu u organizmu. Lekovi poput ibuprofena ili naproksena (koji spadaju u nesteroidne protivupalne lekove), osim ublažavanja preteranog krvarenja, pomažu da se otklone i menstrualni bolovi.

Budući da je pojava anemije (malokrvnosti) česta posledica obilnih menstruacija, iz tog razloga se preporučuju i određeni suplementi poput gvožđa i folne kiseline. Osim toga, prirodni preparati na bazi peruanske make takođe značajno mogu uticati na smanjenje menstrualnih tegoba, te u svakom smislu poboljšati reproduktivno zdravlje žene.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *