(Intimna) higijena je pola (intimnog) zdravlja

Kada se u razgovoru dotaknu teme vezane za ličnu higijenu, većina žena ima spreman „spisak” raznih saveta i imena preparata za negu i lepotu koje već odavno zna napamet. Međutim, higijena intimnih delova tela jedna je od tema koja nije toliko popularna kao, recimo, najnoviji komplet za šminkanje očiju ili preparati za bujniju kosu.

Koliko je intimna higijena važna, najbolje dokazuju posledice njenog zapostavljanja ili nepravilnog održavanja. Pojava sekreta, peckanja ili svraba može sugerisati da nam je narušena vaginalna flora, odnosno da je došlo do mikrobiološke neravnoteže u intimnoj regiji. To znači da je došlo do povećanog broja gljivica i bakterija koje, iako se prirodno nalaze na vaginalnoj sluzokoži, počinju da izazivaju neprijatne tegobe.

„Sitnice“ koje čuvaju intimno zdravlje

Budući da je nepravilno održavanje intimne higijene jedna od brojnih pretnji zdravlju žene, važno je znati na koji način se ona pravilno održava, a da se pri tome očuva i mikrobiološki balans reproduktivnih organa.

Nije svejedno koji sapun koristite

Poznato je da prirodna pH vrednost kože je 5,5. Međutim, pH vrednost zdrave vagine je nešto manja i kreće se između 3,8 i 4,5. Zato korišćenje običnih proizvoda za kožu može narušiti prirodnu floru vagine i izazvati razmnožavanje štetnih bakterija.

S jedne strane, lekari za održavanje čistoće intimne regije uglavnom preporučuju isključivo toplu vodu. Ukoliko smatrate da vam je to nedovoljno, postoje proizvodi za negu intimne zone koje je potrebno pažljivo odabrati. Pri tome, postoji još nekoliko saveta kojih je poželjno da se pridržavate:

  1. Dovoljno je prati se jednom dnevno,
  2. Pranje unutrašnjosti vagine se ne preporučuje (čak je i štetno), jer ona ima sposobnost samočišćenja,
  3. Ne preporučuje se upotreba sunđera jer mogu uzrokovati povrede na sluznici vagine,
  4. Radi izbegavanja iritacije, ne treba grubo trljati intimno područje,
  5. Intimne delove trebalo bi prati i pre i posle seksualnog odnosa,
  6. Prilikom brisanja treba koristiti meki peškir i menjati ga na svaka 2-3 dana radi izbegavanja pojave bakterija i gljivica.

Održavanje higijene tokom menstrualnog ciklusa

Za vreme menstrualnog ciklusa, osim redovnog održavanja čistoće, postoji još nekoliko načina na koje možete uticati na zdravlje reproduktivnih organa. Redovno pranje se podrazumeva, s tim da je preporučljivo da tokom trajanja menstruacije intimnu zonu perete toplom vodom nakon svakog odlaska u toalet. Ostali saveti tiču se pravilnog korišćenja uložaka i tampona.

Verovatno i same znate koliko je redovno menjanje zaštite tokom krvarenja važno za sprečavanje nastanka različitih neugodnosti. Da bi se izbeglo razmnožavanje bakterija, uloške bi trebalo menjati na svaka 2 do 4 sata, a tampone na svaka 2 do 3 sata. Pored opasnosti od infekcija, držanje jednog uloška ili tampona duže od 4 sata utiče i na osećaj svežine.

Budući da dolaze u direktan kontakt sa sluzokožom vagine, neredovno menjanje tampona nosi posebne rizike, jer može izazvati infekcije. Zbog toga je tampone posebno važno redovno menjati. Ne preporučuje se da sa njima spavate, a ukoliko imate infekciju, trebalo bi u potpunosti da ih izbegavate.

Sklonost ka infekcijama mogu se umanjiti i ukoliko se izbegavaju seksualni odnosi tokom menstruacije.

Važno je znati i ovo

Da bi vaša intimna regija u potpunosti bila zdrava, poželjno je da se pridržavate i određenih saveta koji nisu direktno vezani za održavanje higijene:

  • Birajte udoban pamučni veš

Pamučni donji veš, koji koži omogućava da diše mnogo je bolji izbor od sintetičkog. Veštački materijali mogu povećati vlažnost i temperaturu u intimnoj zoni zbog nedovoljne cirkulacije vazduha. Da bi se vaginalna regija preko noći regenerisala od celodnevnog pritiska preko dana, preporučuje se spavanje bez donjeg veša.

Pored pamučnog donjeg veša, potrudite se da što ređe nosite uske i tesne pantalone. Da biste dodatno izbegle razvoj bakterija, vaša odeća ne bi trebalo da sadrži sintetičke materijale.

  • Vodite ljubav kada ste spremne

Ukoliko je vlažnost vagine tokom seksualnog odnosa nedovoljna, to može dovesti do iritacije, pa čak i oštećenja njenog tkiva. Zbog toga bi odnose trebalo upražnjavati samo kada ste spremne, a ako imate problema sa vlažnošću, mogu vam pomoći lubrikanti (sredstva za vlaženje vagine).

Da biste izbegle seksualno prenosive bolesti i narušavanja vaginalne flore usled izlivanja semene tečnosti u vaginu, obavezno koristite kondom. Maksimalno smanjenje rizika koje nose nezaštićeni odnosi uticaće na vašu opuštenost, ali i na osećaj osećaj zadovoljstva tokom polnog odnosa.

  • Osluškujte poruke svog tela

Vaginalni sekret je potpuno prirodna pojava i predstavlja način na koji se vagina sama čisti. Međutim, ukoliko primetite da je postao pojačan ili ima drugačiji miris i boju, to može značiti da je došlo do gljivične vaginalne infekcije.

Tada je najbolje da posetite ginekologa, a ako često patite od infekcija, uzrok tome može biti i način ishrane, odnosno preteran unos ugljenih hidrata i šećera. Pored izbalansirane ishrane, vodite računa o dovoljnom unosu tečnosti i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Nikako ne bi trebalo da izostavite ni redovne posete ginekologu, jer određena stanja koja mogu uticati na vaše celokupno zdravlje često prolaze neprimećeno. Ne zaboravite da je odgovornost prema sopstvenom zdravlju jedan od uslova da u potpunosti budete zadovoljne sobom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *