Da li baš sve trudnice padaju u nesvest?

Ukoliko se nekome požalite da u poslednje vreme imate problem da uveče zaspite, verovatno će vas dočekati uobičajena opaska poput „Ma, sigurno si pod stresom“. Možda ćete potražiti savete o tome koje loše navike da promenite kako biste ublažile stres, a ako vam kojim slučajem u susret dolaze „oni dani“, nesanicu ćete lako prepoznati kao uobičajenog pratioca PMS-a.

Ako se dogodi da pritom počne i jače da vam curi nos, zaključak je krajnje logičan – taj potencijalni stres možda već ostavlja traga i na vašem imunitetu. Da biste izbegli „padanje u krevet“, pojačavate unos C vitamina – a onda se setite kako možda ne bi bilo loše da nakon dužeg vremena proverite i krvnu sliku, makar čisto preventivno i radi reda.

A kada rezultati analize krvi stignu do vašeg izabranog lekara, informacija koju dobijate ostavlja vas bez teksta:

„Čestitam, vi ste trudni!“

Ukoliko do sad niste pali u nesvest, sad već sigurno počinje da vam se muti pred očima. Jer, to je nešto što spada u „školske“ simptome trudnoće, i red je da osetite kako lagano gubite tlo pod nogama, zar ne?

Zapravo, i ne baš. Iako smo se ovde poslužili izmišljenim scenarijom, dešava se da beba ponekad odabere i pomalo netipične načine da najavi svoj dolazak na svet. Zato bi se pojedine žene mogle naći pomalo zbunjene (pa i uplašene), iako neuobičajeni simptomi trudnoće i nisu toliko retki. Dobra vest je da oni nemaju štetne posledice po zdravlje bebe i buduće majke – ipak, žene čiji ritual pripreme za drugo stanje nije prošao bez nabavke poveće tegle kiselih krastavaca za „da se nađe“, mogle bi biti iznenađene ukoliko ih zadesi neki od netipičnih pratilaca trudnoće.

Tako će, na primer, izvestan broj žena iskusiti već pomenutu nesanicu. Nemogućnost da zaspe, ili da ponovo utonu u san nakon što se probude, sigurno im neće olakšati pripreme za period nespavanja koji donosi danonoćna briga o tek rođenoj bebi. A kada napokon ugrabe toliko željeni odmor, pojedine buduće majke svedoče da u ranoj trudnoći sanjaju vrlo intenzivne i živopisne snove.

I dok mehanizam trudničkih snova mnogima ostaje nedokučiv, za borbu protiv nesanice uvek postoji „prva pomoć“. Smanjen unos kofeina, ali i redovno vežbanje u kombinaciji sa različitim metodama relaksacije, trebalo bi da pomognu telu da se dodatno rastereti i opusti.

Kako vas hormoni dodatno mogu zbuniti?

Promene koje još nijednu trudnicu nisu zaobišle svakako su one vezane za nivoe hormona u telu. Češće „klackanje“ raspoloženja ili sjajniji izgled kože već po pravilu idu u trudnički „rok službe”, ali neke od sledećih simptoma možda neće baš svaka žena očekivati.

  • Vaginalni iscedak

Prestanak menstrualnog ciklusa u trudnoći neće uvek označiti i kraj baš svih problema „tamo dole“. Stoga pojačan iscedak iz vagine može zbuniti pojedine žene, pogotovo kada uoče da se njegova količina vremenom povećava. Ova pojava je potpuno normalna i ne bi trebalo da predstavlja razlog za brigu. Ipak, ukoliko primetite da je iscedak promenio boju ili miris, savet je da se što pre obratite vašem ginekologu.

  • Stomačni problemi

Većina žena primetiće da određena vrsta hrane u trudnoći počinje da im smeta. Iako je i za to većinom zaslužna oscilacija u nivoima hormona, posledice koje je prate mogle bi biti prilično neprijatne. Nadutost će vrlo često izazvati i veću količinu gasova, dok problemi sa varenjem u trudnoći mogu dovesti do učestalijeg podrigivanja ili štucanja. Za ublažavanje ovih neprijatnosti najvažnija je pravilna ishrana u trudnoći, dok je namirnice koje utiču na izraženije tegobe poželjno u potpunosti izbegavati.

  • Često odlaženje u kupatilo

Prekidanje svakodnevnih aktivnosti usled sve češćih poseta toaletu, još jedna je od navika koje trudnicama nimalo nisu strane. Sa rastom bebe u stomaku povećava se i pritisak na mokraćnu bešiku, te bi epizode smeha, kašljanja i kijanja koje duže traju mogle biti isprekidane hitnim trkom do kupatila.

Sem toga, uticaj hormona na usporavanje rada creva s vremena na vreme može izazvati i opstipaciju, odnosno probleme sa zatvorom. U slučaju da vežbanje ili pojačan unos tečnosti i vlaknaste hrane ne pomognu, najbolje bi bilo porazgovarati sa lekarom.

  • Krvarenje iz nosa ili iz desni

Iako pomalo neuobičajene, ove dve pojave takođe mogu zabrinuti buduće majke. Do njih dolazi usled pojačanog protoka krvi u trudnoći, a ukoliko nisu uzrokovane drugim zdravstvenim problemima, ne bi trebalo da predstavljaju ni veći razlog za brigu.

S druge strane, oticanje sluznice nosa spada u još jednu od onih čudnih posledica pojačanog rada hormona. U slučaju učestalijeg curenja nosa ili njegovog začepljenja, savetuje se upotreba odgovarajućih sprejeva ili ovlaživača vazduha. Ukoliko, pak, primete da im papirne maramice postaju nezaobilazan „aksesoar”, savet ženama je da se za svaki slučaj obrate lekaru.

A da se sa njihovim telom nešto neobično dešava, mnoge trudnice uoče i po promenama na koži. Komplimenti zbog specifičnog trudničkog sjaja godiće svakoj, dok ih pojava crvenila ili mestimičnih tamnih fleka verovatno neće toliko oduševiti. Uobičajen simptom drugog stanja svakako je i oticanje stopala, ali bi pojedine žene, na primer, mogla iznenaditi promena boje glasa. Naime, zbog oticanja glasnih žica dešava se da glas postane dublji i hrapaviji, a za ovu neobičnu senzaciju zaslužni su, naravno – hormoni. Iako će navedeni simptomi ponekad biti zbunjujući i neprijatni za većinu budućih majki, dobra vest je i da sve brige nestaju kada ih napokon zameni prvi bebin plač.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *