Ukoliko mestruacija izostane, trudnoća ne mora biti jedini razlog

Kada se desi da mesečni ciklus izostane, prvo na šta većina žena uglavnom posumnja jeste mogućnost da su ostale u drugom stanju. Ukoliko test na trudnoću pokaže negativne rezultate, izostanak menstruacije najčešće se pripisuje stresu ili potencijalnom hormonskom disbalansu. S druge strane, čak i kada je trudnoća u potpunosti isključena, situacije u kojima jednom ili dva puta godišnje ne dođe do ovulacije zapravo su vrlo česte.

U najvećem broju slučajeva, ciklus se nakon toga u potpunosti vraća u normalu, te njegov izostanak tada ne mora predstavljati razlog za brigu. Međutim, ukoliko se desi da krvarenje tokom više meseci uporno izostaje, postoji verovatnoća da se radi o stanju koje se naziva amenoreja.

Najjednostavnije rečeno, amenoreja predstavlja izostanak menstualnog ciklusa koji traje duže od 3, odnosno 6 meseci. U zavisnosti od životnog doba u kome se javlja, amenoreja se može podeliti na primarnu i sekundarnu.

O primarnoj amenoreji govorimo kada se menstruacija kod devojčica ne javi do 16. ili najkasnije 18. godine života. Uzrok tome najčešće je kasniji ulazak u pubertet, odnosno nešto sporije polno sazrevanje, dok se u ređim slučajevima može raditi i o ozbiljnijem hormonskom poremećaju. Takođe, ovakav „odloženi“ početak ciklusa ponekad se javlja kod izuzetno mršavih devojčica, ili onih koje se bave nekim zahtevnijim aktivnostima poput baleta ili intenzivnijih fizičkih treninga.

S druge strane, sekundarna amenoreja dijagnostikuje se kod žena koje su pre višemesečnog izostanka krvarenja imale manje-više regularne i uredne menstruacije. Kada je žena u potpunosti sigurna da uzrok izostanka ciklusa nije trudnoća, odlazak kod ginekologa može se odložiti na najviše 3 do 6 meseci. Međutim, ukoliko se ni nakon tog perioda ciklus ponovo ne uspostavi, potrebno je obaviti ginekološki pregled i utvrditi zbog čega je do njegovog izostanka došlo.

Koji su glavni uzroci potpunog gubitka ciklusa?

Iznenadne promene životnih ili prehrambenih navika, veliki fizički napor ili doživljaj jakog emotivnog stresa vrlo često umeju da „zbune“ naše hormone i poremete njihove nivoe u telu. Razlozi za izostanak menstruacije mogu biti brojni, a evo koji od njih su i najčešći:

  • Menopauza

Kod žena koje se bliže menopauzi, prestanak krvarenja svakako spada u njene najočiglednije simptome i smatra se potpuno normalnim. Ukoliko, pak, ciklus počne izostajati pre 50. godine života, postoji mogućnost da se radi i o pojavi preuranjene menopauze.

  • Nagla promena ustaljenog bioritma

U trenucima kada se bioritam „prisilno“ izmeni (na primer, u slučajevima rada po smenama), to ponekad može predstavljati veliki šok za organizam. Naši hormoni takođe rade „po smenama“ – neki se u većoj meri luče tokom dana, a drugi preko noći, i zbog toga nagla promena ustaljenog bioritma može uticati na promene u njihovoj proizvodnji. Iako ovaj uticaj najpre zavisi od gena, te mu nisu sve žene podložne u istoj meri, jedna od njegovih posledica može biti i potpuni izostanak ciklusa.

  • Nagle promene telesne težine

Nekoliko kilograma više ili manje teško da će u većoj meri uticati na organizam. Ipak, ukoliko do nagle promene u telesnoj težini dođe u vrlo kratkom vremenskom periodu, to može poremetiti rad hormona i, u nekim slučajevima, izazvati gubitak ciklusa. Sem toga, poznato je da do izostanka krvarenja mogu dovesti i ozbiljnija stanja poput anoreksije (ekstremne mršavosti) ili preterane gojaznosti.

  • Stres

Kada naš organizam doživi neki stres (bilo da je on psihički, emotivni ili uslovljen, recimo, promenom životne sredine), njegova prirodna reakcija jeste da pokuša da se odbrani. To će učiniti pojačanim lučenjem prolaktina, hormona koji reguliše telesnu težinu. Ipak, visok nivo ovog hormona u krvi negativno utiče na ovulaciju i menstrualni ciklus, što može dovesti i do njihovog potpunog izostanka.

  • Hormonski poremećaji

Amenoreja se u nekim slučajevima javlja i zbog hormonskog disbalansa. Poremećaji u radu štitne žezde, stanja poput dijabetesa i insulinske rezistencije, ali i nepravilno funkcionisanje jajnika – sve ovo mogu biti potencijalni uzroci amenoreje. Isto tako, na nivo hormona u organizmu mogu uticati i pojedini lekovi poput oralnih kontraceptivnih pilula, a izostanak ciklusa može ukazivati i na pojavu sindroma policističnih jajnika, kao i cisti ili tumora na reproduktivnim organima.

Dijagnoza i lečenje amenoreje

Iako potpuni gubitak menstruacije retko ukazuje na neke ozbiljnije bolesti, ginekološki pregled je neophodan najpre da bi se odredili njegovi tačni uzroci, a zatim i ponovo uspostavio redovan ciklus. Ginekolog će najpre utvrditi da li je na reproduktivnim organima došlo do nekih promena koje ukazuju na poremećaj lučenja polnih hormona (miomi, ciste ili tumori). Ukoliko to nije slučaj, u dijagnostici se primenjuje tzv. gestagenski test, odnosno prepisuju se preparati na bazi hormona progesterona. Cilj primene ovih lekova jeste da se ponovo pokuša uspostaviti ciklus, a u slučaju da se menstruacija ni nakon toga ne pojavi, usledeće laboratorijske analize nivoa hormona u telu.

Budući da je gubitak menstruacije najčešće posledica hormonskog disbalansa, u lečenju će se primenjivati i odgovarajuća hormonska terapija. Ukoliko je amenoreja izazvana pojavom nekih drugih bolesti (poput, na primer, dijabetesa ili karcinoma reproduktivnih organa), tretman će uključivati lečenje primarnih uzroka. Ono što je važno napomenuti jeste da svaki od uzroka amenoreje može dovesti i do otežanog zatrudnjivanja i problema sa sterilitetom, te se ženama savetuje da ne zapostavljaju redovne ginekološke preglede, ali i da usvajanjem zdravih životnih navika utiču na brigu o svom reproduktivnom zdravlju.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *