Kako povećati plodnost i šanse za trudnoću

Razočarenje, tuga i osećaj neadekvatnosti prirodne su emocije kada se suočite s preprekom ostvarivanja želje za potomstvom. Od tog trenutka, većina parova se odlučuje na dug i iscrpljujuć put do povećanja šansi za prirodno začeće, često zbunjeni izazovima koji ih na tom putu očekuju.

Sa ciljem da poboljšaju plodnost, mnogi će se, logično, osloniti na savete stručnjaka. Oni koji su to iskustvo prošli složiće se da je taj proces težak i pun neizvesnosti. Najteže saznanje od svih, pritom, jeste i što neuspeh ostaje realna mogućnost, i gotovo svi će se zapitati šta to mogu sami učiniti kako bi povećali šanse za pozitivan ishod.

Usvajanje odgovarajućeg stila života je nešto što svi parovi moraju proći u cilju da se telo što bolje pripremi za začeće. Ovo pre svega uključuje promenu ili prilagođavanje životnih navika, a dobra vest je što na taj način i sami možete uticati na povećavanje mogućnosti ostanka u drugom stanju. Pritom, važno je znati i da je to proces koji zahteva vreme – da bi se telo dovelo u optimalno stanje potrebno je strpljenje i doslednost, ali svaka promena koju načinite biće u tom procesu veoma važna.

Zdrava i balansirana ishrana kao prioritet u planiranju trudnoće

Sve što od hrane unesemo u svoje telo, u dobroj meri može uticati na sposobnost začeća.

Zbog čega je to tako?

Najpre zato što određene vrste namirnica direktno utiču na rad hormona. Naime, nezdrava ishrana dovodi se u vezu sa hormonskim disbalansom, a znamo da je optimalan hormonski status ključan ukoliko planirate trudnoću. Nivo hormona može se poremetiti usled prekomernog unosa ugljenih hidrata i šećera, kao i veštačkih boja i aditiva koje sadrži industrijski prerađena hrana.

Na primer, ako vaši obroci sadrže velike količine peciva, gotove hrane i slatkiša, na „udaru“ su hormoni štitne žlezde i insulin koji, ukoliko se previše luči u telu, može dovesti do insulinske rezistencije i sindroma policističnih jajnika.

Zato, počnite da zamenjujete ugljene hidrate zdravim namirnicama. Od posebne važnosti u ovom slučaju su proteini, jer oni podstiču proizvodnju jajnih ćelija. Ne treba zanemariti ni dovoljan unos tečnosti, s tim da je kofein, alkohol i gazirana pića poželjno smanjiti na najmanju moguću meru. To ne znači da ne smete priuštiti uživanje u šolji kafe i čaši vina, ali imajte na umu da, primera radi, alkohol snižava nivo estrogena, što se nepovoljno odražava na ovulaciju.

Muškarci bi takođe trebalo da izbegavaju alkohol, budući da on usporava pokretljivost spermatozoida i izlaže ih toksinima. Što se toksina tiče, među najvećim neprijateljima plodnosti je i nikotin. Štetne materije iz cigareta uništavaju vitamine i minerale poput cinka, vitamina C i selena koji su vrlo važni za zdrav menstrualni ciklus i plodnost, i pritom negativno utiču na rad hormona i povećavaju nivo olova u krvi.

Potencijalni nedostatak važnih nutrijenata moguće je nadomestiti i prirodnim suplementima. Lekar vam može prepisati posebne dodatke koji pripremaju telo za trudnoću (folna kiselina, selen, vitamin E i cink), s tim da je važno obratiti pažnju i ukoliko koristite pojedine vrste lekova. Osim ako je to neophodno usled hroničnih stanja i bolesti, izbegavajte lekove koji se izdaju bez recepta, a poseban oprez je potreban kod uzimanja antibiotika, lekova protiv bolova ili diuretika. Preporučuje se stoga da, primera radi, izbegavate ibuprofen, dok antibiotike ne bi trebalo koristiti na svoju ruku jer mogu poremetiti nivoe hormona.

Vežbanjem i snom u borbi protiv stresa

Fizička aktivnost, baš poput zdrave ishrane, nužna je da bi naše telo bilo u dobroj formi. Ako smo zdravi i redovno vežbamo, automatski dovodimo u ravnotežu nivo hormona. Održavanje normalne telesne težine takođe je važno za plodnost, međutim, treba voditi računa o tome da i fizička aktivnost bude umerena, pogotovo ukoliko vam je cilj da poboljšate šanse za začeće.

Optimalan telesni indeks i količina masti, naime, važni su faktori ukoliko planirate trudnoću. Previše naporno i intenzivno vežbanje tu količinu masti može smanjiti, i tada naše telo počinje da se „bori“ i sprečava ovulaciju. Stoga će vas redovna (ali umerena) aktivnost dodatno pripremiti za trudnoću, tim pre što pomaže da se izborite sa još jednim neprijateljem plodnosti.

Naime, stres, pored toga što utiče na ukupan kvalitet života, dovodi se u vezu i sa sterilitetom. Hormoni stresa kod žena pojačavaju lučenje prolaktina, polnog hormona čiji visok nivo negativno utiče na ovulaciju. Sem toga, stres može produžiti vreme potrebno za začeće, jer kad smo pod većim i dugotrajnim stresom, naš ogranizam počinje da koristi energiju za održavanje drugih telesnih funkcija.

Prema tome, iako je nemoguće u potpunosti izbeći svakodnevne pritiske, možemo ih ublažiti tako što ćemo praktikovati tehnike opuštanja i posvetiti se, kad god to možemo, aktivnostima koje nas čine zadovoljnim. Ovo je bitno za muškarce isto kao i za žene, jer stres kod muškaraca negativno utiče na kvalitet sperme.

U borbi sa stresom pomoći će nam i ako vodimo računa o kvalitetu sna. Kako je i san izuzetno važan za reproduktivno zdravlje, idealno bi bilo da se držite ustaljenog ritma spavanja. Potrudite se da sebi priuštite dovoljno sna i ležite i ustajte makar u približno isto vreme. U suprotnom, lako se može desiti da „zbunite“ telo i time negativno utičete na ciklus ovulacije.

Razmišljate li o tome kako upražnjavate odnose?

Kada govorimo o pokušajima da povećate šanse za trudnoću, nemoguće je izbeći i temu navika u polnim odnosima. Iznenađujuće je u kojoj meri „(ne)ispravan“ pristup ovom činu može pomoći (ili pak, odmoći) u nameri da ostanete u drugom stanju.

Na primer, pojedini parovi mogli bi, naročito nakon dugotrajnih pokušaja zatrudnjivanja, početi doživljavati seks kao obavezu. Na taj način, seksualni postaje i jednim od psiholoških uzroka nemogućnosti začeća. Među čestim zabludama, pritom, jeste i ona da morate svakodnevno imati seks ako želite bebu, što je, po rečima stručnjaka, potpuno netačno.

Spermatozoidi su, naime, u stanju da prežive i do 48 sati nakon ejakulacije. Kod ženskih jajnih ćelija životni vek je 72 časa posle ovulacije. Za parove je to dobra vest utoliko što mogu ponekad i da „predahnu“, ne brinući da će time umanjiti šanse za začeće.

Stručnjaci će, prema tome, preporučiti da seks upražnjavate najmanje dva puta nedeljno, a idealno svakog drugog dana. Za žene je važno i da prate svoj menstrualni ciklus i da znaju da li su im ovulacije redovne, jer je plodnost žene najveća u danima kada ovulira.

Precizno računajući, postoji sedam dana u okviru menstrualnog ciklusa kada su šanse za začeće povećane: to je pet dana pre ovulacije, na dan ovulacije i dan posle. U proseku, ovulacija se događa 14. dana ciklusa, s tim da kod svake žene može biti manjih ili većih odstupanja. Znakove da ovulirate, pritom, daće vam i vaše telo (blago povišena temperatura, pojačani vaginalni sekret, itd.), ali ako i dalje niste sigurne ili ste sklone neredovnim ciklusima, najbolje je u tom slučaju konsultovati ginekologa.

Sem toga, začeće mogu usporiti i pojedine navike tokom samog odnosa – recimo, korišćenje lubrikanata će, zbog njihove gustoće, usporiti kretanje spermatozoida. Ukoliko već ne možete bez njih, porazgovarajte sa stručnjakom koji će vam preporučiti proizvode sa balansiranom pH vrednošču, što se neće u tolikoj meri odraziti na pokušaj zatrudnjivanja.

*  *  *

Sa ciljem da povećaju šansu za dobijanje potomstva, pravilan odnos prema sebi i svom telu trebalo bi svim parovima da bude prioritet. Uz konsultaciju sa stručnjacima za plodnost, promena životnog stila i usvajanje zdravih navika (kako u ishrani, tako i u svakodnevnom životu) nužno je započeti čim počnete da planirate trudnoću. Dobra priprema i optimalno zdravlje, prema tome, preduslov su i za održavanje zdrave trudnoće, i zato su najbolji način da olakšate put do uspešnog začeća.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *