Istine i zablude o (ne)plodnosti

„Žene se češće suočavaju sa problemom steriliteta.“

„Nemoguće je zatrudneti za vreme menstrualnog krvarenja.“

„Ukoliko je već rađala, žena će lako zatrudneti i sledeći put.“

Pretpostavke i nagađanja o plodnosti veoma su česti, i u najvećem broju slučajeva nastaju usled nedovoljne informisanosti i nedostatka pravilne edukacije. Koliko ste se puta i same susrele sa sličnim navodima, ne razmišljajući mnogo o tome jesu li oni tačni ili ne?

Mnogi i danas imaju pogrešna shvatanja o načinu funkcionisanja reproduktivnog sistema, a žene koje se i same suočavaju sa poteškoćama pri začeću, često mogu biti zbunjene informacijama na koje nailaze. Tako će pojedine žene poverovati da su zaista samo one „krive“ ukoliko ne mogu da zatrudne, ili će izbegavati kontraceptivne pilule iz straha da će ostati neplodne. Budući da stvaraju nerealne predrasude o samom problemom steriliteta, pokušali smo da izdvojimo i pojasnimo neke od najčešćih istina i zabluda o neplodnosti.

Tokom menstrualnog krvarenja se ne može zatrudneti

Pošto se trajanje mesečnog ciklusa kod svake žene može razlikovati, ponekad je teško izračunati tačan momenat ovulacije. „Školski primer” ciklusa od 28 dana zapravo je vrlo redak, jer kod mnogih žena on traje između 21 i 35 dana. Takođe, zbog različitog trajanja samih faza ciklusa, može se desiti da do ovulacije dođe ranije ili kasnije, ili da menstrualno krvarenje traje sve do naredne ovulacije. Kada se tome doda činjenica da spermatozoidi u telu žene mogu preživeti u proseku od 3 do 5 dana, zaključak je da je sasvim moguće da do začeća dođe i trenutku menstrualnog krvarenja.

Neplodnost je problem koji više pogađa žene

Ovo je verovatno jedan od najčeščih mitova o neplodnosti, a istina je da problemi sa sterilitetom u gotovo istoj meri pogađaju i žene i muškarce. O tome svedoče i rezultati većine istraživanja sprovedenih među parovima koji se susreću sa nemogućnošću ostvarenja potomstva.

Naime, pokazalo se da je kod 40% parova problem u neplodnosti žena, dok je procenat neplodnih muškaraca ni manje ni više nego – potpuno identičan. U 10 posto slučajeva žene i muškarci ravnopravno „dele odgovornost“, dok je kod preostalih 10 procenata uzrok steriliteta nemoguće odrediti. Samim tim, zaključak da su isključivo žene „krive” ukoliko ne mogu da zatrudne potpuno je pogrešan i netačan.

Problemi sa plodnošću počinju nakon 35. godine života

Zbog prirodnog procesa starenja organizma, 35. godina života uzima se kao trenutak nakon koga se reproduktivne sposobnosti počinju smanjivati. To, ipak, ne znači da će kod svake žene do opadanja plodnosti doći baš u tom životnom periodu. Iako je vrhunac sposobnosti začeća već u ranim dvadesetim godinama, praksa pokazuje da se ona tokom života menja.

To može biti rezultat brojnih faktora – od genetike, preko stila života, pa sve do psiholoških faktora koji dodatno mogu uticati na nemogućnost zatrudnjivanja. Zato važno znati da problemi sa plodnošću ponekad nemaju veze sa životnim dobom, te da ih je redovnom brigom o reproduktivnom zdravlju moguće ublažiti ili preduprediti.

Kontraceptivne pilule utiču na smanjenje plodnosti

Posledice uzimanja pilula za sprečavanje začeća i dalje su tema brojnih nagađanja, a među njima se izdvaja i česta zabluda o njihovom negativnom uticaju na plodnost.

Međutim, ne postoji nijedna činjenica koja ovo potvrđuje. Prema pojedinim istraživanjima, kontraceptivne pilule kod nekih žena čak mogu imati pozitivan učinak na mogućnost rađanja, što se objašnjava njihovom upotrebom prilikom lečenja ili ublažavanja simptoma određenih stanja koja mogu biti uzročnici neplodnosti (na primer, sindroma policističnih jajnika, endometrioze ili amenoreje). Sem toga, pilule za kontracepciju se u organizmu razgrađuju u roku od 24 sata nakon uzimanja, i zato nemaju veliki uticaj na samu sposobnost začeća.

Nakon rođenja prvog deteta, i sledeće začeće je lako

Još jednoj od čestih zabluda pripada i uvreženo mišljenje da je najteže zatrudneti prvi put. Ovo je svakako tačno u slučajevima kada parovi vode upornu bitku sa sterilitetom – ali to ne znači da će nakon prve uspele trudnoće i svaki sledeći pokušaj začeća biti lak.

Istina je da zapravo nema garancija da se problemi sa plodnošću nikada neće pojaviti. Naime, dešava se da nakon prve trudnoće dođe do određenih deformiteta materice, što može biti značajna prepreka prilikom narednog začeća. Ovakva pojava naziva se sekundarna neplodnost, odnosno problem začeća drugog ili sledećeg deteta. Faktori koji do njega dovode najčešće se vezuju za starosnu dob i ograničenu proizvodnju jajnih ćelija u telu žene. Isto tako, sekundarna neplodnost može biti i posledica naglih promena u telesnoj težini i rigoroznih dijeta, a na nju svakako utiče i celokupno zdravstveno stanje.

Jedan od čestih uzroka neplodnosti je stres

Da stres može pogoršati naš kvalitet života već je odavno dobro poznato. S druge strane, oko njegovog negativnog uticaja na reproduktivno zdravlje i dalje se vode polemike.

Biološki gledano, normalan nivo hormona stresa nema uticaj na sam proces spajanja spermatozoida i jajne ćelije, zbog čega se smatra da je mit o stresu kao izazivaču problema sa sterilitetom i kod muškaraca i kod žena potpuno netačan. Ipak, njegove posledice po naše reproduktivne sposobnosti najpre zavise od količine stresa koju doživljavamo i naše sposobnosti da se sa njime izborimo.

Drugim rečima, problem se javlja kada stres počne da remeti svakodnevno funkcionisanje. Tada on može doprineti pogoršanju celokupnog zdravstvenog stanja, a pad imuniteta, smanjeni libido, pojava psiholoških tegoba ili problemi sa plodnošću spadaju u neke od njegovih uobičajenih posledica. Neke nastaju zbog uticaja stresa na lučenje hormona, što ne mora da znači i da će se hormonski disbalans (ukoliko do njega uopšte dođe) kod svakoga manifestovati na isti način. Prema tome, upravo zbog njegovog različitog uticaja na svakoga od nas posebno, i većina stručnjaka će teoriju o stresu kao (direktnom) uzroku steriliteta posmatrati sa određenom dozom rezerve.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *