Ovo su najčešći ginekološki problemi

Bilo da su u pitanju neregularni ciklusi, „ničim izazvan” bol u donjem delu stomaka ili promene u izgledu ili boji vaginalnog sekreta, danas gotovo da nema žene koja se nije suočila sa nekim ginekološkim problemom. Iako njihove uzroke ponekad nije lako odrediti, stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja mišljenja su da su za većinu ovih tegoba dobrim delom odgovorni nezdrav životni stil, česta izloženost stresu, a u ponekim slučajevima i genetski faktori.

Pojava nekog od navedenih simptoma svakako je signal za odlazak kod ginekologa, jer mogu ukazati na neke od najčešćih ginekoloških oboljenja ili stanja koja neretko mogu imati i ozbiljnije posledice.

Infekcije genitalnih organa

Bakterijske i gljivične vaginalne infekcije spadaju među češće neprijatnosti sa kojima se žene mogu susresti. Simptomi variraju od promene u vaginalnom sekretu (pojačano lučenje, promena u boji ili mirisu), do svraba, crvenila i peckanja u predelu intimne regije.

Među najčešćim infekcijama izdvajaju se hlamidija i kandida, ali i infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koja se, zbog potencijalnog izostanka bilo kakvih simptoma, često uoči tek tokom ginekološkog pregleda. Vaginalne infekcije uzrokuju nezaštićeni seksualni odnosi i nepravilno održavanje intimne higijene, a ukoliko se ne otkriju i ne leče na vreme, mogu dovesti i do problema sa začećem.

Promene na koži intimne regije

Nije neuobičajeno da se na koži vagine s vremena na vreme pojave urasle dlačice ili bubuljice. Međutim, kada dođe do crvenila vagine ili promena u vidu ranica ili neravnina, nikako ne bi trebalo odlagati posetu ginekologu.

Ovi simptomi mogu ukazivati na promene zapaljenskog karaktera poput apscesa. Promene u vidu beličastih pigmentacija takođe mogu biti znak upale, a u težim slučajevima i malignih promena u početnoj fazi. Crvenilo vagine često se povezuje sa već pomenutim infekcijama ili alergijskim reakcijama, a pojava ranica može predstavljati simptom herpesa ili početnog stadijuma sifilisa.

Bol i krvarenje tokom intimnog odnosa

Ukoliko se umesto zadovoljstva i prijatnog osećaja tokom intimnog odnosa jave bolovi, nipošto ih ne bi trebalo ignorisati. Osim što ukazuje na potencijalne infekcije, bol za vreme seksualnog čina može biti posledica upale jajnika ili cista i mioma na materici.

Krvarenje koje se javi tokom odnosa takođe je pokazatelj da nešto nije u redu, te osim infekcija može biti i posledica pojave polipa, ali i malignih bolesti grlića materice.

Menstrualni problemi

Tegobe kao što su jaki menstrualni bolovi, krvarenje između dva ciklusa ili, pak njihov potpuni izostanak mogu sugerisati na postojanje prepreke u oticanju menstrualne krvi, ali i hormonsku neravnotežu, različita zapaljenja i infekcije ili endometriozu. Takođe, krvarenje koje traje duže od 10 dana ili se javlja u periodima kraćim od 21 dan, jasan je signal za odlazak kod ginekologa.

S druge strane, ako se nakon perioda izostanka menstruacije javi neregularno krvarenje praćeno bolovima u maloj karlici, to može biti znak vanmaterične trudnoće, i trebalo bi ga shvatiti ozbiljno.

Ciste na jajnicima

Pojava cista na jajnicima takođe je jedna od potencijalnih posledica hormonskog disbalansa. Najčešće ne izazivaju simptome, sem ukoliko su u pitanju veće ciste, kada se mogu javiti bolovi u donjem delu leđa i u predelu stomaka.

Iako u suštini nisu opasne, ciste mogu izazvati probleme sa začećem, te se svakako preporučuje konsultacija sa ginekologom.

Miomi na materici

Osim cista, čak do 80% procenata žena se u dobi od sredine tridesetih do razdoblja menopauze suočava sa pojavom mioma na materici. Miomi predstavljaju dobroćudne tumore koji gotovo da ne izazivaju nikakve simptome pa se najčešće otkrivaju na rutinskom pregledu. Međutim, kada su veći mogu uzrokovati jaka menstrualna krvarenja, neugodu i bol u trbuhu, pojačani nagon za mokrenjem i bolan polni odnos, a ukoliko se ne leče, mogu izazvati nemogućnost začeća.

Sam uzrok pojave mioma nije tačno poznat, ali zna se da je njihov rast podstaknut hormonom estrogenom, te se u slučaju njihove pojave uglavnom prepisuje hormonska terapija. Miomi se najčešće moraju i uklanjati, i to laparoskopski ili klasičnom operacijom.

Polipi na materici

Još jednu vrstu dobroćudnih izraslina unutar materice predstavljaju i polipi. Njihova veličina varira od nekoliko milimetara pa sve do nekoliko centimetara, a iako su karakteristični za doba menopauze, sve češće se javljaju i kod mlađih žena.

Simptomi koji ukazuju na polipe su neredovna i obilna krvarenja koja se znaju javiti i usred ciklusa. Budući da mogu izazvati neplodnost, potrebno ih je lečiti.

Endometrioza

Kada tkivo endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice), umesto unutar materice, raste izvan nje (najčešće na jajovodima ili jajnicima), dolazi do stanja koje se naziva endometrioza. Jedan od simptoma je bol tokom seksualnih odnosa, a krvarenje u trbušnoj šupljini koje ovo stanje može izazvati često prate jaki bolovi u stomaku. S druge strane, dešava se i da žene ne osećaju nikakve tegobe, te se endometrioza u takvim slučajevima otkrije na redovnom ginekološkom pregledu.

PCOS

Kao jedno od najkompleksnijih ginekoloških stanja, sindrom policističnih jajnika uključuje kombinaciju više simptoma kao što su pojačana maljavost, akne, neregularni mesečni ciklusi i prekomerna telesna težina. Ono što PCOS donekle čini nepredvidivim jeste to što ne postoje pravila prilikom pojave simptoma, a ukoliko se ne leči može izazvati ozbiljne komplikacije poput srčanih oboljenja, neplodnosti i dijabetesa tipa 2.

Glavni „krivac“ za nastanak sindroma policističnih jajnika jeste poremećen rad hormona, ali i stanje poznato kao insulinska rezistencija. Budući da u velikoj meri utiče na kvalitet života, ali i na zdravlje žene uopšte, najvažnije je da se PCOS otkrije na vreme i leči.

Ono što je zajedničko većini navedenih ginekoloških tegoba jeste činjenica da mogu uzrokovati sterilitet. Podatak koji govori o tome da se sa neplodnošću susreće gotovo svaka četvrta žena, još jedan je od razloga zašto su redovne posete ginekologu i briga o reproduktivnom zdravlju ključni za prevenciju oboljenja koja mogu izazvati probleme sa začećem.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *