Kako na prirodan način ublažiti menstrualne tegobe

Ukoliko pripadate ženama koje tokom „onih dana“ vreme provedu previjajući se od grčeva, niste jedine – istraživanja pokazuju da svaka treća žena pati od izraženih tegoba tokom mesečnog ciklusa. Iako su menstrualni bolovi potpuno prirodna pojava i uslovljeni su kontrakcijama materice, dešava se da za vreme ciklusa čak i svakodnevne i uobičajene aktivnosti postaju pravi izazov.

Ovo posebno važi ukoliko je intenzitet neprijatnosti toliki da gotovo u potpunosti remeti normalno funkcionisanje. Tada se najčešće radi o stanju koje se naziva dismenoreja, što je stručan naziv za bolne grčeve koji se, neposredno pre ili tokom menstruacije, javljaju u stomaku i karličnom delu. U zavisnosti od vrste i jačine simptoma, dismenoreja može biti primarna, odnosno funkcionalna, i sekundarna.

Kada govorimo o primarnoj dismenoreji, ona se najčešće javlja u adolescentskom periodu, i to između 6 meseci do 2 ili 3 godine nakon prvog ciklusa. Ova vrsta dismenoreje nije izazvana problemima sa reproduktivnim organima, a intenzitet grčeva vremenom se smanjuje, tako da kod većine žena nakon porođaja bolovi gotovo u potpunosti nestaju.

S druge strane, sekundarna dismenoreja javlja se kod žena u 20-tim i 30-tim godinama, a njeni uzroci mogu biti poremećaji u radu reproduktivnih organa poput hormonskog disbalansa ili pojava cista, polipa i mioma na materici. Pri tome, jačina simptoma može varirati od manjih nelagodnosti poput bolova u karlici ili pojačanog osećaja žeđi, pa sve do tupih ili oštrih bolova u stomaku i osećaja probadanja, kao i mučnine, glavobolje i vrtoglavice. Zato se danas sve češće istražuje lečenje hormonskog disbalansa prirodnim putem.

Kada se susretnu sa ovakvim tegobama, žene najčešče potežu za analgeticima, odnosno lekovima za ublažavanje bolova koji imaju trenutno dejstvo. S druge strane, iako često ne mogu u potpunosti izlečiti bolne cikluse, postoje i prirodni načini koji mogu pomoći kod ublažavanja menstrualnih tegoba.

Zdrav način života kao vaš najbolji saveznik

Postoji mnogo malih trikova pomoću kojih na potpuno prirodan način možete uticati na ublažavanje menstrualnih tegoba, a dva najvažnija faktora u regulisanju ciklusa svakako su zdrava ishrana i umerena i redovna fizička aktivnost.

U tom smislu, štetne navike poput pušenja i upotrebe alkohola, ali i izloženost velikoj količini stresa, mogu dodatno pogoršati neprijatnosti koje se javljaju tokom ciklusa, te bi ih trebalo izbegavati. Savetuje se i smanjenje unosa kofeina i šećera, kao i mlečnih proizvoda, namirnica životinjskog porekla (pogotovo crvenog mesa) i hrane koja sadrže zasićene masti. Osim toga, zbog tendencije organizma da zadržava vodu, bilo bi dobro izbegavati natrijum, ali i orašaste plodove, čija konzumacija utiče na pojačano lučenje prostaglandina (hormona koji izaziva kontrakcije materice).

Mnogo bolji izbor bila bi prirodna i zdrava hrana bogata vitaminima. Na primer, namirnice poput cvekle, brokolija, kelerabe, kelja i crne čokolade sadrže velike količine gvožđa, koje se u toku ciklusa dodatno gubi. Za bolju apsorpciju ovog minerala savetuje se i pojačan unos C vitamina kao i vitamina B kompleksa, koga najviše ima u obogaćenim žitaricama, ovsenoj kaši i semenkama suncokreta. Pored toga, ishrana bogata lososom, tunjevinom ili skušom obezbediće dovoljne količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje blagotvorno deluju na celokupno reproduktivno zdravlje.

Dva važna minerala čija konzumacija može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva su kalcijum i magnezijum. Budući da utiče na poboljšanje tonusa mišića i prirodno deluje na njihovo opuštanje, magnezijum pomaže i u apsorpciji kalcijuma, a najviše ga ima u spanaću, pasulju, grašku i sušenom voću. Ukoliko je potrebno, ovi minerali se mogu uzimati i kao dodaci ishrani, i to kalcijum do 800 miligrama, a magnezijum od 500 do 1000 miligrama dnevno.

Pored izbalansirane ishrane, u ublažavanju menstrualnih tegoba mogu pomoći i lagane i jednostavne vežbe. Savetuje se da pre početka samog ciklusa praktikujete aktivnosti poput brzog hodanja ili vožnje bicikla. Istezanje i lagane kardio vežbe takođe povoljno utiču na organizam tako što pojačavaju lučenje endorfina (poznatijeg kao „hormon sreće“), koji spada u prirodne analgetike i pomaže telu da redukuje bol.

Ipak, tokom trajanja krvarenja (pogotovo ukoliko su u pitanju jači odlivi), svakako bi trebalo da izbegavate fizičko naprezanje i što više se odmarate. Pri tome, dobro je pridržavati se saveta koji dodatno mogu ublažiti neprijatnosti vezane za neugodne i bolne menstruacije.

Pre svega, unošenje više tečnosti sprečiće dehidraciju koja utiče na jake grčeve, ali i pojačati protok krvi i na taj način opustiti mišiće. Najviše se preporučuju limunada i biljni čajevi (đumbir, origano, metvica, virak, hajdučka trava), kao i sok od ananasa čiji sastojak bromelain pomaže u opuštanju mišića. Takođe, masaža donjeg dela stomaka i topli oblozi na mestima gde su bolovi najjači opustiće mišiće i ublažiti grčeve.

A ukoliko ipak imate potrebu i za dodatnim uzimanjem analgetika, u tom slučaju bi trebalo da izbegavate aspirin, budući da on pospešuje cirkulaciju i može dodatno pojačati krvarenje. Za brzo olakšavanje bolova mnogo bolji izbor su baralgin, buskopan ili brufen.

Takođe, prirodni suplementi poput peruanske zlatne make isto mogu pomoći pri regulisanju menstrualnih tegoba, ali i poboljšanja celokupnog reproduktivnog zdravlja. Ukoliko se suočavate sa težim simotomima koje nije moguće ublažiti isključivo prirodnim putem, možda će vam biti potrebna i terapija hormonskim kontraceptivnim sredstvima koja regulišu ciklus i ublažavaju jake bolove i obilno krvarenje. U svakom slučaju, savet je da se obratite vašem ginekologu koji će na osnovu pregleda utvrditi da li se iza teških ciklusa kriju potencijalni problemi u radu reproduktivnih organa.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *