PeruvianMaca za bolji spermogram

Maka, u naučnim krugovima poznatija kao lepidium meyenii, često se naziva i peruanskim žen-šenom.  Raste u visokim predelima Anda u Peruu i Ekvadoru, na preko 3000 metara nadmorske visine. Peruanska maka se vekovima koristi kao hrana i lekovito sredstvo koje podiže nivo energije i izdržljivosti, a naročito je poznata njena primena u poboljšanju nivo plodnosti kod oba pola.

Peruanska maka i spermogram

Studija objavljena 2001. godine u decembarskom izdanju Azijskog žurnala za andrologiju, pokazuje da redovna upotreba make može poboljšati produkciju spermatozoida i samim tim kvalitet spermograma. Tokom pomenute studije, 9 odraslih muškaraca je tokom četiri meseca uzimalo značajne doze make, a rezultati nakon tog perioda pokazali su povećanje u količini sperme, kao i parametrima pokretljivosti spermatozoida.

U drugoj studiji, objavljenoj 2006. godine u časopisu Andrologia, na uzorku pacova pokazalo se da maka povećava ukupan broj spermatozoida.

Pored toga, J. Rubio i kolege sa Univerziteta u Limi (Peru), objavili su 2006. godine u julskom izdanju časopisa „Hrana i hemijska toksikologija“  da maka može pomoći kod muške neplodnosti izazvane izloženosti teškim metalima. Tokom studije, laboratorijski pacovi bili su izloženi olovu punih 34 dana. Nakon toga podeljeni su u dve grupe od kojih je jedna kroz hranu tokom 18 dana dobijala i maku. Rezultati su pokazali da je grupa hranjena makom za kratko vreme poništila negativne efekte olova na broj i kvalitet spematozoida.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *