Menopauza na trzistu od 2007 originalna receptura

PeruvianMaca i menopauza

Klimaks predstavlja kompleks fizioloških, psihičkih i životnih promena koje se dešavaju u organizmu žene.
Često se postavlja pitanje kada se tačno nastupa menopauza ili klimaks. Vreme nastupanja klimaksa  zavisi od mnogih faktora. Što je polni život intenzivniji, klimaks se duže odlaže. I obrnuto, što se kasnije budi seksualnost kod žene, time je period aktivnog polnog života kraći. Naravno da veliki broj trudnoća, porođaja i abortusa uslovljavaju brži i bolniji klimaks.

Vremenski klimakterijum obuhvata period od četrdesete do šezdesete godine života. Ukoliko počne do 42 godine života smatra se ranim, a posle 55 godine kasnim. Same klimakterične promene mogu da traju nekoliko godina (od 2-10 godina), što zavisi od načina ishrane, fizičke aktivnosti kao i  psihičkog zdravlja žene.

Šta je u fiziološkoj osnovi menopauze

MenopauzaKako smo već napomenuli, u periodu između četrdesete i šezdesete godine života tkivo jajnika postepeno prestaje da odgovara na impulse koje dobija iz centara u velikom mozgu. Naime, tokom normalnih menstrualnih ciklusa kod žena se iz meseca u mesec dešava stalna saradnja mozga (HIPOFIZA) sa tkivom jajnika na periferiji. Obzirom da je organizam kao savršen sistem baziran na čvrstim hijerarhijskim odnosima, jajnici će bez pogovora odgovarati na stimulaciju iz velikog mozga koji oslobađa specifične hormone (FSH i LH), te na taj način tokom čitavog mesečnog ciklusa stalno reguliše potrebne nivoe ženskih polnih hormona (ESTROGENA i PROGESTERONA). Tako oslobođeni ženski polni hormoni utiču na funkcionisanje gotovo svih sistema u organizmu žene. Dakle, menopauza predstavlja početak progresivnog pada nivoa ženskih polnih hormona, zbog čega dolazi do pada funkcija svih organa i sistema koji su zavisili od njihove koncentracije.  

Koje promene nastaju sa prestankom komunikacije jajnika i mozga?

Jajnici sada postaju mali i sve više prožeti vezivnim tkivom, zbog čega gube primarnu funkciju proizvodnje ESTROGENA i PROGESTERONA u toku menstrualnog ciklusa. Spoljašnji polni organi počinju da poprimaju drugi oblik. Vagina se sužava, posebno u gornjoj trećini koja je bliža materici. Nestaje potkožno masno tkivo, sa vidnim smanjenjem Venerinog brežuljka. Smanjuju se velike i male stidne usne. Menja se pigmentacija klitorisa koji postaje svetliji. U dojkama se postepeno gubi žlezdano tkivo i bradavice blede. Dojke postaju mlitave, a ponekad se povećavaju zbog pojave veće količine masti u njima. Epitel vagine postaje tanji sa smanjenom mogućnošću vlaženja tokom polnog odnosa, zbog čega je jako bitno da se tokom polnog odnosa primenjuju sredstva za vlaženje kako se vagina ne bi traumirala. Sem ovih promena na unutrašnjim organima, veliki problem mogu pradstavlajti psihološke promene, koje često vode u pad, pa i potpuni gubitak seksualne želje. Česte su i stalne emocionalne fluktuacije udružene sa intenzivnim naletima talasa toplote praćenih povećanim znojenjem. Napomenuli bismo takođe da je jako bitno za vreme  menopauze stalno imati na umu da manji nivoi estrogena uzrokuju promene u debljini i čvrstoći kostiju, kao i promene sastava krvi - kada se smanjuje sadržaj takozvanog dobrog holesterola.

Kako žena može sama da poveća nivo polnih hormona u organizmu?

Još je od davnina dokazano da zdravlje žene zavisi od nivoa polnih hormona. Što se više smanjuje nivo hormona u organizmu žene, sve se više javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. Za kompletno zdravlje Vašeg organizma potrebno je napraviti dobar izbor sledećih stvari:

1) Fizička aktivnost
2) Dodaci ishrani koji povećavaju nivo estrogena
3) Način ishrane za regulisanje hormonalnog nivoa

Program dodataka ishrani u obliku preparata "PERUVIAN MACA" zasniva se na sinergiji sastojaka samog preparata. Sama biljka Maka kao glavni sastojak ima za cilj da odgodi vreme nastupanja samog klimaksa, kao i da što više skrati trajanje klimakteričnih promena i njihovu bolnost. Aktivni sastojci ove biljke imaju sposobnost direktnog delovanja na centre u mozgu pri čemu se utiče na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije njenog pretpostavljenog centra koga nazivamo HIPOTALAMUS. Na ovaj način omogućena je mnogo jača i dugotrajnija stimulacija tkiva jajnika koji zbog intenzivnije stimulacije mnogo sporije ulazi u sam proces inaktivacije.

Arginina čini ovaj dodatak ishrani kompletnim upravo iz razloga što je ova aminokiselina prekursor stvaranja molekula koga nazivamo azot monoksid (NO), za koga je dokazano da utiče na proširanje krvnih sudova organizma (vazodilataciju), te na taj način pospešuje cirkulaciju i odlaže proces propadanja tkiva jajnika, koji će duže biti u mogućnosti da odgovaraju na stimulaciju iz mozga.

Pčelinji polen ima za cilj da svojim aktivnim sastojcima smanji nivo oksidativnog stresa i onemogući dejstvo štetnih faktora na tkivo jajnika. Samo ovakvim udruženim delovanjem dobićemo kompletan efekat kako odlaganja samog klimakterijuma tako i smanjenja propratnih simptoma koji prate ovo stanje.       

Kao što smo napomenuli, način ishrane može biti vrlo značajan u održavanju nivoa hormona u organizmu, kao i u smanjenju negativnih simptoma koji prate klimaks. Neugodne osećaje toplote i broj njenog ispoljavanja možete smanjiti ukoliko iz hrane isključite produkte koji stimulišu stvaranje toplote u organizmu (ljuti začini, vrući i alkoholni napici, so, kafa i čokolada). Ne uzimajte veliku količinu hrane u jednom obroku, posebno ne mesa, zbog specifičnog dinamičkog dejstva hrane i posledičnog povećavanja temperature. Savetujemo Vam češće konzumiranje produkata iz soje. Oni smanjuju intenzitet priliva krvi. Svakodnevno pijte jogurt i kiselo-mlečne napitke, što će znatno usporiti gubitak koštane mase i omogućiti održavanje čvrstoće kostiju.