Menopauza

PeruvianMaca i menopauza

Klimaks predstavlja kompleks fizioloških, psihičkih i životnih promena koje se dešavaju u organizmu žene.

Često se postavlja pitanje kada se tačno nastupa menopauza ili klimaks. Vreme nastupanja klimaksa zavisi od mnogih faktora. Što je polni život intenzivniji, klimaks se duže odlaže. I obrnuto, što se kasnije budi seksualnost kod žene, time je period aktivnog polnog života kraći. Naravno da veliki broj trudnoća, porođaja i abortusa uslovljavaju brži i bolniji klimaks.

Vremenski klimakterijum obuhvata period od četrdesete do šezdesete godine života. Ukoliko počne do 42 godine života smatra se ranim, a posle 55 godine kasnim. Same klimakterične promene mogu da traju nekoliko godina (od 2-10 godina), što zavisi od načina ishrane, fizičke aktivnosti kao i psihičkog zdravlja žene.

Menstruacija u menopauzi

U periodu između četrdesete i šezdesete godine života tkivo jajnika postepeno prestaje da odgovara na impulse koje dobija iz centara u velikom mozgu. Naime, tokom normalnih menstrualnih ciklusa kod žena se iz meseca u mesec dešava stalna saradnja mozga (Hipofiza) sa tkivom jajnika na periferiji. Obzirom da je organizam kao savršen sistem baziran na čvrstim hijerarhijskim odnosima, jajnici će bez pogovora odgovarati na stimulaciju iz velikog mozga koji oslobađa specifične hormone (FSH i LH), te na taj način tokom čitavog mesečnog ciklusa stalno reguliše potrebne nivoe ženskih polnih hormona (Estrogena i Progesterona). Tako oslobođeni ženski polni hormoni utiču na funkcionisanje gotovo svih sistema u organizmu žene. Dakle, menopauza predstavlja početak progresivnog pada nivoa ženskih polnih hormona, zbog čega dolazi do pada funkcija svih organa i sistema koji su zavisili od njihove koncentracije.

Smanjeno lučenje ovih hormona postepeno vodi ka inaktivaciji jajnika, gubljenju mesečnog ciklusa i drugim pratećim promenama na nivou psihofizičkog statusa žene.

Najbolje biljne tablete za menopauzu

Još je od davnina dokazano da zdravlje žene zavisi od nivoa polnih hormona. Što se više smanjuje nivo hormona u organizmu žene, sve se više javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. Za kompletno zdravlje Vašeg organizma potrebno je napraviti dobar izbor sledećih stvari

1) Fizička aktivnost
2) Suplementi koji pozitivno utiču na nivoe hormona
3) Zdrav način ishrane

Pozitivno dejstvo PeruvianMaca tableta u uslovima perimenopauze i menopauze, zasniva se na sinergiji sastojaka samog preparata. Biljka Peruanska maka kao glavni sastojak ima za cilj da odgodi vreme nastupanja samog klimaksa, kao i da što više skrati trajanje klimakteričnih promena i njihovu bolnost. Aktivni sastojci ove biljke imaju sposobnost direktnog delovanja na centre u mozgu pri čemu se utiče na kontrolu rada Hipofize putem pozitivne stimulacije njenog pretpostavljenog centra koga nazivamo Hipotalamus. Na ovaj način omogućena je mnogo jača i dugotrajnija stimulacija tkiva jajnika koji zbog toga sporije ulazi u sam proces inaktivacije tj.klimaksa.

Dodatni sastojci u vidu Grčkog semena i Pčelinjeg polena pozitivnoi utiču na opštu vitalnost organizma u procesu značajnih telesnih promena koje se dešavaju tokom ulaska u menopauzu. Nutritivan sastav ovih prirodnih sastojaka omogućiće Vam više energije i stabilnije raspoloženje tokom tranzitivnih procesa klimaksa. Naši kupci smatraju PeruvianMaca za najbolje biljne tablete za menopauzu na našem tržištu.

Koristim peruvian macu mesec i po dana po dve tabletice dnevno. Imam 45 godina i nalazim se u perimenopauzi. Moje tegobe tipa valunga su potpuno nestale, nesanica takodje. Nervoza se smanjila… sada cekam da vidim da li će mi se ciklusi regulisati pošto su mi poslednjih 6 meseci neredovni ali verovatno je za to potrebno duže vreme…u svakom slučaju preporučujem svim ženama mojih godina i starijim da koriste peruvian macu jer zaista deluje na simptome koje sam navela….  Pozdrav…

Jacy

Menopauza

Menopauza označa kraj generativnog doba žene. Iako nije bolest, menopauza može imati veliki uticaj na  i fizički i psihološki aspekt kvaliteta života kod žena.

Menopauza je zapravo poslednja menstruacija u životu žene. Ona se javalja u proseku oko 50-e godine života mada samo menopauze pre 40-e godine smatramo preranom menopauzom. Poslednjoj menstruaciji prethodi period perimenopauze koje karakterišu nepravilne menstruacije i koji može trajati mesecima, čak i godinama. Nakon poslednje menstruacije (menopauze) sledi period postmenopauze (klimakterijum).

Žene tokom ovog perioda peri menopauze mogu da iskuse simptome napada vrućine (valunge), noćno preznojavanje, promene raspoloženja, suvoća kože i sluznica, poremećaj spavanja, glavobolje, osećaj nadutosti i drugo. Većina navedenih simptoma posledica je smanjenja nivoa ženskog polnog hormona estrogena usled gašenja funkcije jajnika.

Iako (peri)menopauza nije bolest, promene fizičkog i psihičkog stanja mogu značajno smanjiti kvalitet života žene. Pored redovne upotrebe peruanske make za menopauzu, ima još načina na koji se mogu ove tegobe smanjiti:

Valunzi

Obratite pažnju šta izaziva valunge – da li je to alkohol, kafa, stres. Kod svake žene je drugačije, ali uglavnom se mogu utvrditi faktori koji dovode do (češće) pojave napada vrućine. Napadi vrućine tokom noći mogu se ublaziti hlađenjem jastuka – stavite paket smrznutog povrća ispod jastuka i okrećite jastuk tako da vam tokom noći glava bude na hladnijoj strani. Zvuči blesavo ali deluje, kažu žene koje su probale. Stavite mali ventilator pored kreveta i pokrijte se sa više tanjih frotira pre nego sa jorganom.

Nesanica

Ima puno načina na koji se možete boriti protiv nesanice – joga, meditacija, tai či vam mogu pomoći da se opustite. Ne vežbajte bar 3h pre vremena za spavanja kako bi legli opušteni. Toplo mleko će vas uljuljkati u miran san, a alkohol će učiniti baš obrnuto.

 Glavobolje

Ako inače patite od migrena one se mogu pogoršati tokom perimenopauze. Slično kao sa valunzima, žena može da identifikuje faktor koji izaziva migrene – bilo da je to stres, fizički ili psihički napor, hrana ili piće. Nedostatak sna i glad su takođe česti uzorčnici glavobolja.

Menopauza je veliki događaj u životu žene. Ona predstavlja kraj jednog perioda kada je žena mogla postane majka što je za mnoge smisao ženskog života. Zato je menopauza velika promena kada se žena često prvi put susreće sa prvim znakovima starenja.  Sa druge strane, ovo je period kada žena obično dostiže svoj profesionalni vrhunac i  kada može više da se posveti sebi. Ovo može biti period kad žena može uraditi puno za sebe u smislu prevencije bolesti, naročito bolesti srca i krvnih sudova i osteoporoze. Vežbajte i jedite ispravno – posvetite se sebi, zaslužujete to!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *