Menstruacija na trzistu od 2007 originalna receptura

PeruvianMaca i menstruacija

menstruacijaNakon puberteta kod žena se uspostavlja normalan fiziološki odnos cikličnog mesečnog lučenja dva hormona – ESTROGENA i PROGESTERONA. Njihovo oslobađanje kontrolisano je iz dela mozga po imenu HIPOFIZA i to putem oslobađanja dva neuropeptida (FSH I LH). Prvi odnosno FSH utiče na sazrevanje jajne ćelije u jajnicima pri čemu se oslobađa ESTROGEN u prvoj polovini menstrualnog ciklusa. Zadatak tako oslobođenog estrogena bio bi u stimulaciji regeneracije žlezda i tkiva u sluzokoži materice (Endometrijum), što znači predstavlja prvi korak u pripremi materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije. U drugoj polovini ciklusa, uključuje se drugi neuropeptid iz HIPOFIZE (LH) koji opet deluje na jajnike, ali ovaj puta na oblik jajne ćelije koji zovemo ŽUTO TELO (Corpus luteum). Dakle, kada mozak oslobodi gore pomenuti LH on putem krvi dospeva do žutog tela u jajnicima i tamo uslovljava oslobađanje hormona PROGESTERONA. Tako oslobođeni progesteron u drugoj polovini ciklusa utiče na povećanje lučenja žlezda u sluzokoži materice i time završava proces pripremanja materice za potencijalni dolazak oplođene jajne ćelije iz jajovoda.

Jasno je, dakle, da je za normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema kod žena jako bitna ravnoteža i harmoničan odnos centara u mozgu i jajnika na periferiji.


Biljka Maka ima sposobnost blagotvornog delovanja na centre u mozgu pri čemu direktno utiče na kontrolu rada HIPOFIZE putem pozitivne stimulacije njenog pretpostavljenog centra koga nazivamo HIPOTALAMUS. Uspostavljanjem ovakve ravnoteže omogućeno je u svakom ciklusu kod žena nesmatano oslobađanje hormona Hipofize (FSH i LH) čiji je zadatak kako smo već i pomenuli da stimulišu jajnike da oslobode dovoljnu količinu ženskih polnih hormona Estrogena i Progesterona u prvom i drugom delu ciklusa te na taj način adekvatno pripremili sluzokožu materice. Ovakvo dejstvo Make pozitivno utiče na redovnost menstrualnog ciklusa kod žena.


Funkcija semiesencijalne aminokiseline L-Arginina ogleda se u činjenici da je ta aminokiselina neophodna za proizvodnju AZOT MONOKSIDA (NO)  u zidu krvnih sudova koji između ostalog pozitivno utiče na širenje krvnih sudova te dvojako pozitivno deluje na zdralje reproduktivnog sistema kod žena. Na prvom mestu poboljšava krvotok do samih jajnika, a kasnije i pomaže u pripremi materice i njenoj što boljoj prokrvljenosti.
Prisustvo pčelinjeg polena ogleda se u njegovoj vitalizirajućoj funkciji zbog prisustva većeg broja aminokiselina i vitamina koji predstavljaju značajne antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj faktora koji bi poremetili rad svih gore pomenutih struktura.

Šta izaziva bolne menstruacije

Prirodni menstrualni bolovi su uzrokovani kontrakcijama muskulature materice. Kontrakcije izaziva oslobađanje prostaglandina, supstanci nalik hormonima koje oslobađaju ćelije endometrijuma. Produkciju prostaglandina stimuliše hormon progesteron. Ako su bolovi prejaki (dismenoreja), to je često znak povišenog nivoa prostaglandina ili može biti indikator organskih oboljenja poput endometrioze, adenomioze, endometrijalnih polipa, hroničnog pelvičnog sindroma i sl.

PeruvianMaca vremenom može posredno izbalansirati oslobađanje prostaglandina i tako smanjiti bolne tegobe tokom menstruacije!

Imate bolnu menstruaciju? Pročitajte više..