Sve što je neophodno da znate o plodnosti

Životne navike imaju veliki uticaj na plodnost. Evo šta je neophodno da znate o ovoj temi, posebno ako želite da ostanete u drugom stanju.

Na neke od faktora koji utiču na plodnost nije moguće uticati direktno – kao što su određeni zdravstveni problemi – ali oni nisu jedini uzrok otežanog začeća. Ono što činimo tokom svakog dana ima važan uticaj na plodnost.

Plodnost kod žena definiše se kao mogućnost da žena ostane u drugom stanju. Lekari obično preporučuju da se detaljno ispitivanje plodnosti muškaraca i žena započne tek ukoliko par pokušava da zatrudni u periodu od godinu dana, a za žene koje imaju više od 35 godina ovaj period često iznosi šest meseci.

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena

Postoje brojni medicinski uzroci koji mogu doprineti problemima pri začeću. U njih spadaju:

  • stanja koja utiču na ovluaciju, odnosno na njen izostanak (kao što je sindrom policističnih jajnika)
  • endometrioza – stanje u kom se tkivo koje oblaže unutrašnjost materice (endometrijum) nađe izvan materice
  • priraslice u predelu male karlice, koje mogu izazvati hirurške intervencije u ovom području ili nelečene infekcije
  • zapušenje jajovoda, često izazvano takođe upalama
  • višak hormona prolaktina u krvi
  • stanja koja direktno utiču na matericu

Životna dob takođe igra veliku ulogu kada je reč o plodnosti. Odlaganje trudnoće do kasnijeg životnog doba može da poveća šanse za probleme pri začeću. Jajne ćelije starijih žena često ne bivaju oplođene brzo i lako kao što je to slučaj sa mlađim ženama.

Kako se plodnost može poboljšati?

Postoje određene životne navike koje mogu da doprinesu plodnosti. To su:

  • Održavanje zdrave telesne težine. Višak kilograma i gojaznost mogu uticati na lučenje hormona i na taj način mogu poremetiti ovulaciju. Optimalna, zdrava težina povećava učestalost ovulacija i, samim tim, mogućnost zatrudnjivanja.
  • Prevencija seksualno prenosivih bolesti. Seksualno prenosive infekcije i bolesti – poput hlamidije i gonojere – vodeći su uzroci neplodnosti kod žena. Jedini način da se ova stanja izbegnu je siguran seks, posebno upotreba kondoma pri menjanju seksualnih partnera. Kod monogamnih veza i brakova, ovakva vrsta zaštite ne može se koristiti ukoliko par želi da začne, ali je isto tako važno periodično proveravati zdravlje reproduktivnih organa lekarskim pregledima i laboratorijskim analizama.
  • Uravnotežena ishrana. Nelečena celijakija ili oboljenje koje odlikuje preosetljivost organizma na gluten može negativno da utiče na plodnost. S druge strane, ne postoji dovoljno istraživanja koji bi otkrili više podataka o tome kako ishrana utiče na zatrudnjivanje. No, ono što je poznato, jeste da je dobar izbor uvrstiti u svoju ishranu sveže voće i povrće, integralne žitarice, zdrave masti i hranu koja je prirodan izbor proteina.
  • Redovni zdravstveni pregledi. Posećivanje lekara u svrhe otkrivanja određenih oboljenja na koja sumnjamo ili kojima smo genetski predisponirani može da spreči dalje zdravstvene probleme koji se odražavaju i na mogućnost začeća.
  • Zdrav san. Oni koji rade u trećo smeni, imaju veće šanse za probleme sa plodnošću. Razlog tome nalazi se u činjenici da nespavanje tokom noći može dovesti do hormonskog disbalansa. Ukoliko to ne možete izbeći, probajte da u toku dana nadoknadite san koliko god je to moguće.
  • Upravljanje stresom. Stres može biti značajan faktor koji doprinosi problemima sa začećem, a to se posebno odnosi na stres oko samog začeća. Što šte više pod (samonametnutim) pritiskom da zatrudnite, šanse za to su manje, a ovde su posredi psihički faktori o kojima će više reči biti nešto kasnije.

U zdrav životni stil spadaju nepušenje i umerena konzumacija alkohola (a ako želite da zatrudnite, razmotrite da ga u potpunosti izbacite iz upotrebe).

Iako je vežbanje generalno veoma preporučljivo, radi zdravlja tela i duha, prekomerna i previše naporna fizička aktivnost negativno može uticati na plodnost. To ne znači da u potpunosti treba izbegavati vežbanje, već ga treba upražnjavati umereno i bez većih oscilacija u dosadašnjoj rutini.

Isto tako, za zatrudnjivanje je preporučljivo da se izbegava izloženost toksinima, što je posebno važno ako radite u laboratorijama, frizerskim salonima, zubarskim ordinacijama, proizvodnim pogonima ili na drugim radnim mestima gde postoji izloženost hemijskim supstancama koje mogu dovesti do neredovnih menstruacija.

Korišćenje određenih dodataka ishrani poput peruanske make takođe može pozitivno uticati na plodnost, a ukoliko postoji neki konkretan zdravstveni problem koji otežava začeće, važno je otkloniti ga ili na neki drugi način smanjiti njegov uticaj. Stoga, vodite računa o svom zdravlju i ne izbegavajte lekarske preglede, odnosno sve ono što bi inače trebalo da činite kako biste ostali zdravi i snažni.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *