Bolni seksualni odnosi – signal za posetu ginekologu

Z5MDX0QINS

Kada je veza između dvoje ljudi zasnovana na ljubavi, poverenju i bliskosti, i seksualni odnos trebalo bi da bude čin koji će partnerima doneti užitak i zadovoljstvo. O tome da je fizički aspekt veoma bitan za kvalitet veze, posvedočiće i žene i muškarci – pogotovo ukoliko su već imali iskustva sa nekim vidom seksualne disfunkcije.

Continue reading Bolni seksualni odnosi – signal za posetu ginekologu

Šta sve treba znati o miomima materice

silhouette-2156585_1280

U poslednjih nekoliko decenija, sve su češći slučajevi u kojima žene sa rutinskih ginekoloških pregleda izlaze pomalo zabrinute, pa čak i uplašene. Iako se važnost redovnih kontrola ne dovodi u pitanje, postoje situacije kada ni one nisu garancija da će se problemi sa reproduktivnim zdravljem sa sigurnošću preduprediti. Priroda pojedinih ginekoloških stanja takva je da se većinom otkriju sasvim slučajno, zbog čega je i strah žena od posete ginekologu u potpunosti razumljiv.

Continue reading Šta sve treba znati o miomima materice

Da li baš sve trudnice padaju u nesvest?

0Q178LJXB9

Ukoliko se nekome požalite da u poslednje vreme imate problem da uveče zaspite, verovatno će vas dočekati uobičajena opaska poput „Ma, sigurno si pod stresom“. Možda ćete potražiti savete o tome koje loše navike da promenite kako biste ublažile stres, a ako vam kojim slučajem u susret dolaze „oni dani“, nesanicu ćete lako prepoznati kao uobičajenog pratioca PMS-a.

Continue reading Da li baš sve trudnice padaju u nesvest?

Kad glava zaboli od mesečnih muka…

Screen Shot 2017-03-09 at 7.18.03 PM

Neugodnosti koje prate mesečni ciklus večita su tema ženskih razgovora. Ršum izazvan naletima hormona uvek će opravdati duge seanse kafenisanja sa prijateljicama, na kojima smo više nego spremne da „opletemo“ po groznim simptomima PMS-a. I to nije bez razloga – druženje nam daje toliko potrebnu injekciju dobrog raspoloženja, bar dok nas menstrualni grčevi ne prikuju za krevet (ili makar maštanje o njemu).

Continue reading Kad glava zaboli od mesečnih muka…

Endometrioza – nepredvidivi pratilac miliona žena

StockSnap_TBQWQBHBSD

Kada bismo imali zadatak da među najčešćim ginekološkim problemima izdvojimo jedan koji bi poneo epitet najpodmuklijeg, i ginekolozi i njihove pacijentkinje složili bi se da bi to mogla biti endometrioza. Stanje za čiju dijagnostiku je u proseku potrebno i do 7 godina, predstavlja jedan od vodećih uzroka izostanka žena sa radnog mesta. Osim što je bolove izazvane endometriozom ponekad nemoguće ublažiti primenom kontraceptivnih i protivupalnih lekova, ovo oboljenje se smatra i jednim od najčešćih uzročnika steriliteta.

Continue reading Endometrioza – nepredvidivi pratilac miliona žena

Page 1 of 8
1 2 3 8